Tuesday, December 31, 2013

4months from now ;)

Alhamdulillah...masih panjang umur
Kurang berapa jam kita menjengah ke tahun baru
Da hampir 2 taon tanpa entry
Terlalu sibuk mengejar dunia mungkin....
Tak sabar untuk bercerita pengalaman bekerja
Tapi tunggu tamat HO dululah
Doakan aku...impian untuk tamat HO bln 4 2014
Tak sabar untuk life yang baru
Selamat tahun baru guys!

Sunday, April 15, 2012

tetamu

Assalamualaikum


lama kot x hapdet blog..2 bulan ada
perkembangan sekarang?insyaAllah bes0k aku pegi kursus induksi kat pot diks0n n then next week insyaAllah dah start kije,kat mana2 tatao lagi..nnt dah ta0 aku war2kan kat pr0paganza..ok? =)

Alhamdulillah pada 18-30 March lalu aku,mak n ayah selamat menunaikan umrah
syukur tak terkata bila impian aku nak menjejakkan kaki kesana b4 start kije tercapai =)
pengalaman sepanjang kat sana sumpah x akan lupa sampai bila2,diri akan sentiasa berd0a mem0h0n padaNya m0ga ini bukan kunjungan terakhir aku ke bumi itu
insyaAllah

pengalaman kalau nak diceritakan satu persatu memang banyak,tapi sayang aku malas nak menaip haha,cuma satu kata INDAH!


INDAH bila pertama kali menjejakkan kaki ke Masjidilharam..melihat Baitullah yang tersergam indah,maha suci Allah..kemudian mengucupnya,s0lat,berd0a memohon keampunanNya,membaca ayat2Nya,berzikir terus menyebut namaNya..
semua itu indah dan betul2 menenangkan
INDAH bila berpeluang berziarah ke tempat2 bersejarah dalam Islam..jabal Rahmah,jabal Nur,Hudaibiah,ladang unta,masjid Tana'im,masjid Ja'ranah
INDAH bila berpeluang menjejakkan kaki ke Masjid Nabawi,ke makam Rasulullah dan para sahabat,kemudian ke Raudah..taman syurga,jabal Uhud,kebun kurma
INDAH juga bila dapat menjalin ukhwah baru..banyak jumpa kenalan baru,walopon m0stly makcik pakcik tapi dorang sume sangat semp0i n ramah tamah belaka hee

insyaAllah mari kita sama2 d0a m0ga Allah panjangkan umur kita,beri kesihatan yang baik,rezeki yang luas,dipermudahkan segala urusan untuk sampai ke sana menjadi tetamu Allah


amin =)

starting...muka wajib suci keh3

Baitullah =)

view dari dalam Masjidilharam,time aku pergi kebetulan musim cuti skolah Arab Saudi,masyaAllah ramai nak mati manusia macam musim haji daaa

bukti ramainya manusia,ni keadaan berasak2 kuar dari masjid after s0lat isha'

kan da cakap cuti sek0lah,budak2 arab p0n ramai la..eii c0mel2 sangat d0rang.budak ni x silap nama Nadrah,bersemangatnya dia nak b0rak ngan aku tapi sayang aku reti tanya nama jek wakakaa,,dia plak x reti cakap english,s0 jadilah kami ayam n itik hahaa.azam aku next datang mesti ta0 cakap arab sikit2 kalau tak rugi woo..bahasa arab sangat best ekceli..

kat jabal Rahmah,tempat pertemuan nabi Adam dan Siti Hawa di bumi..di sinilah kampung halaman kita semua sebenarnya =)

future Masjidilharam..sekarang masih dalam pembinaan yg part belakang tu,memang sangat amatlah besar fuuuhhh wa cakap sama lu


kat ladang unta,kat sini b0leh minum susu unta fresh tapi aku tak minum p0n sebab aku tak suka sususuuuu hihi..kat sini singgah sekejap jek after balik dari miqat kat masjid Hudaibiah

singgah makan nasi talam kat wadi kudait..salah satu tempat bersejarah dalam peristiwa hijrah Rasulullah ke Madinah.tahu cerita mengenai ummi ma'bad?cepat g0ogle hehe

gr0up sv 18..nilah gr0up umrah aku,22 orang jek termasuk mutawif.m0stly makcik pakcik tapi sume best satu kepla =)


ngan mak b0nda i ler..kat jabal uhud,kami menumpang camera orang jelah.yelah bawak camera sendiri r0sak plak dahh

kat kebun kurma,ekceli p0kok kurma ni sama jek rupanya cam pokok sawit

siap ada s0fa lagi tahu hihiii

s0lat isha' terakhir kat masjid Nabawi

bye2 Madinah...nanti saya datang lagi insyaAllah

satu2nya kawan bujang lam gr0up hehe


okei sampai sini dulu
d0akan aku dapat h0spital pilihan eh???
wassalam

Sunday, February 12, 2012

berjalan-jalan melihat alam


kata jek pantai belakang rumah tapi setahun sekali ada lah aku menjenguknya
tapi semalam pergi jugak bawak budak2 ni..bising sangat dah berapa hari dorang ajak
sekarang musim ombak besar tak sesuai nak mandi manda
so setakat main2 pasir tu b0lehla


tapi sayang..pesisir pantai macam dah makin kotor
takde orang nak urus mungkin
teng0klah jalan nak ke pantai tu bukan main bersemak samun macam hutan belantara daa
bahaya kalau pergi sendiri..takut kena kejar ngan cik bi hehee


pantai kat sini jenis bertebing..kena turun tebing dulu baru leh jumpa laut
dulu mak cakap laut sbnrnya jauuuuuhhh sangat lagi dari tebing
tapi sekarang dah makin dekat
dah banyak tebing yang terhakis
mayb 30-40 thn akn dtg laut bet0l2 blkg rumah...w0oo scary



Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan), laut yang tawar lagi segar dan laut yang masin lagi pahit. Dan Dia jadikan diantara kedua-duanya dinding dan batas yang menghalangi (Al-Furqan : 53)





cepatnya masa berlalu..sedar tak sedar dah 7 0rang cucu makpak aku
anak2 pun dah besar semua..insyaAllah jadi 'orang' semuanya

ya Allah rahmatilah kedua orang tuaku dunia dan akhirat amin


okei tatatititutu


psssss...next week nak g medan weeeh0oo last g sana..eksaited la sikit!
=p

Saturday, February 11, 2012

beginner


*install adobe flash player dulu baru leh tgk*

benda ni best jadi aku nak kongsi
lagi2 untuk 'budakbarubelajar' macam aku
nanti aku kongsi lagi basic2 fotografi
aku p0n sekarang baru pr0ses berguru bertapa
hehee
hv nice day dude!

Tuesday, February 7, 2012

da nanny

dah masuk 3 minggu aku kat tanah air
sepanjang 3 minggu kerja aku melebarkan diameter body jek
dulu angan2 bukan main,bila cuti ingat nak do revisi0n lah sikit..persiapan HO katakan,padahal haremmm
kalau dah namanya duk rumah,susah ben0r nak menelaah ni,hari2 hafal drama kat tivi ada lah
tapi Alhamdulillah urusan b0rang2 apply kije dah setel
berkat kegigihan kit0rang meredah kota putrajaya..hihi nanti cerita lenkali
maybe paling cepat bulan 4 kot dapat kerja,bulan 3 interview spa
insyaAllah lah..d0a2kanlah kami sume yer!
haa sepanjang 3 minggu ni jugak aku dah men0batkan diri sendiri sebagai da nanny yang cemerlang
yer kerja mengasuh anak2 bukanlah semudah yang disangka
perlu kesabaran tingkat dewi
cehh..ayat~~

teng0k cikteh dia ajar ape


video
psss besar2 nanti jangan masuk akedemi fantasia yer..nanti x pasal2 cikteh kena s0al kat akhirat =p

Monday, January 23, 2012

oh tanah air


lupa nak cakap
sekarang dah kat Malaysia..dah menetap insyaAllah
sekarang dah kena start plan hidup baru
bila nak intebiu
bila nak start apply kije
bila nak pakai kete
bila nak kawen
wawawaaaaaa

ok jumpa lagi next entry...bandung!

Sunday, December 25, 2011

cuti 2 hari w00ot

medan cuti 2 hari
bukan senang nak dapat cuti macam ni
org medan hardw0rking woo..cuti hujung minggu pun sehari jek
=p

macam biasa seperti dah disepakati,sempena bulan terakhir kat medan
tiap hujung minggu kami nak masak makan sama2
olololoooo suweeetnya dia buek!
=D


ayam penyet tadaaa!!!


puas hati masak,c0st rendah dapat makan 2 kali lagi
nanti nak berguru buleh tunjuk skill kat mak
hihiii berangan b0lehlaa

petangnya..
''ph0tosh00t'' belakang umah jerr
kawan2 memang sp0rting gila layan aku yang k0non nak asah skill
biasalah budak baru belajar
=p




es0k?
study maaa..paper midtest p0sttest yaww
wish me luck
daaa!

Saturday, December 24, 2011

favourite spot

kalau student USU (university of north sumatra)..ecehhh nak jugak translate lam english,baru nampak kelas sikit jah muehehee..erm kalau student USU,tipulah kalau kata tak pernah jejak PAJUS (pajak USU),kat tempat kita lebih kurang macam pasar universiti laa
kat sini macam2 boleh dapat,dari alat tulis,baju,beg,kasut,cermin mata p0n ada..lapt0p handph0ne pon ada jual..memang mantap.harga?opk0s memuaskan,yelah harga student la dia kasi,kalau tak puas ati leh tawar menawar sampai puas ati lah =)
kalau dulu masa 1st year suka datang sini b0r0ng cd banyak2 esp m0vie k0rea,sanggup teng0k dengan subtitle ind0nesia asal dapat teng0k,gigih gigih..
sekarang kalau pegi pajus suka cuci mata..teng0k baju skirt selendang banyak pilihan n tak payah pening kepala sangat nak tawar harga sebab dia0rang letak harga tak mahal sangat,tak macam dekat pasar2 b0r0ng kat luar,harga mesti nak letak 2 kali ganda
ohh satu tips kalau k0rang datang sh0ping kat ind0nesia,kalau nak tawar harga silalah tawar separuh dari harga yang diorang letak..sila lah ya =)

balik kampung nanti dah tak jumpa dah tempat macam ni..sure!


sementara tunggu gambar siap..lets take da picca!


deretan kedai kat pajus


sambil sh0ping sambil pekena mee ayam =)

macam2 perfume ada,cakap jek nak nama ape..paris hilt0n?fl0ra gucci?blablablaa..murah meriah!

GURCI u...kau ada??


menunggu gambar siap dicuci..kedekut punya orang,cuci gambar kat pajus jek..rp10k(~rm 3) dapat berpuluh2 keping gambar,hemat hemat


makcik semangat shoping..mesti tanak kalah punya hahaaa =p

Wednesday, December 21, 2011

bunga





cantik kan dia?
dulu aku x minat p0n dia,tapi bila dah berubah macam ni tiba2 jadi terminat
suka nak follow perkembangan dia
harap sangat dia tetap istiqamah dengan perubahan ni
bukan senang nak berubah
tipulah kalau kita cakap tak pernah terdetik dalam hati nak berubah ke arah kebaikan
tapi kita sendiri yang suka bagi alasan kan?
alasan untuk menunda hidayah Allah
andai kata hidayah itu hanya datang sekali
kitalah hamba yang paling rugi dunia akhirat nauzubillah


sekadar berk0ngsi ni aku copy paste dari fb member
entah bet0l @ tidak wallahualam
tapi banyak pengajaran dari situ
benda yang sering kita pandang remeh
tapi benda remeh tula yang heret kita ke neraka jahanam
nauzubillah ya Allah
Pada suatu hari, ada seorang wanita meninggal dunia, dan lepas dia meninggal, 3 hari berturut-turut suaminya bermimpi si isteri menyuruhnya menggali semula kubur dan si suami pun jumpa tok imam dan minta digalikan semula kubur isterinya. Tok imam kata itu hanya mainan tidur, maklumlah isterinya baru saja meninggal. Tapi si suami menjawab ini betul-betul dan dia yakin. Mereka pun mula menggali ku...bur tersebut, ternyata isterinya memang benar-benar hidup. Tapi tangan dan kakinya hitam legam macam hangus dibakar. Isterinya sempat bercakap pada suaminya, saya nak abang nasihatkan wanita-wanita di dunia ni, istiqamahlah menjaga aurat, selama ni saya bertudung dan menutup aurat, tapi saya lupa kadang-kadang nampak kulit saya yang melebihi pergelangan tangan (tersingkap lengan baju) dan saya lupa memakai stokin (tutup aurat kaki). Tiga hari saya di dalam sana sama seperti 3000 tahun di dunia, cukup terseksa abang. Nasihat pada wanita-wanita di luar sana, jangan mereka anggap remeh tentang penjagaan aurat. Selepas isterinya menceritakan hal tersebut, isterinya sempat mengucap dua kalimah syahadah dan terus meninggal dunia kembali.
sekadar berk0ngsi dan peringatan buat kita semua hambaNya

"bunga jangan kau layu sebelum berkembang"

Monday, December 19, 2011

like br0 like sista

chatting ngan my br0 yang baru tahu apa itu erti YM
dan yang lagi menarik hanya ada dua org c0ntact list dia..aku dan adik aku
tiap kali dia l0g in kit0rang akan bahan dia cukup2 hahaaaaaa
nasib nasib dapat adik macam kitorang

Rushdi Majid: tahun depan buleh makan ikan bakor..nak ambik yg mahal...

emma mardhiah: insyaAllah..gaji pertama jelah..hahaa

Rushdi Majid: pertama, kedua & ketiga,...ha..ha...ha..keempat untuk abg sulong..

emma mardhiah: malas layan eh..nak kena kedekut jug0kla macam abg sul0ng hahaa

Rushdi Majid: mana buleh gitu...abg sulong kena lebih sebab dia lah booking tiket, hantar gi mana2 dan mcm2 lagilah..

heh rindu plak rasa kat dik beradik sume,kalau dulu abang2 aku ni jahat sungguh suka buli aku..dan aku plak balas dendam buli adik aku plak muehehee
tapi bila da makin besar jadi makin rapat,tula yang best adik beradik ramai tahu!nanti nak beranak tiap tahun biar anak buleh buat team futsal muahaha!

Sunday, December 18, 2011

hujung minggu

dah lama betul x buat aktiviti masak2
hari ni macam biasa aku lah bangun paling lambat padahal semalam bukan main semangat nak bangun awal nak pegi pasar beli barang
nasib aku ada kawan yang lebih semangat
bangun tido sume duk sibuk masak
ada yang duk buat kuah steamb0t,ade yg buat pencicah*bet0l ke dak perkataan ni?*
aku tukang rasa jelah

jeng jeng jeng

tada siap!

hi saya mr.krab!saya adalah mangsa perempuan2 yang rakus itu =)

saya sedia untuk dimasak =)

glup glup

next week masak apa yer??



Friday, December 16, 2011

testing

baru belajar cara nak besar gabakkan gambar dalam blog heh =p

Sunday, December 11, 2011

1 bulan lagi =)

yup..dalam masa 1 bulan lagi insyaAllah aku akan menamatkan pengajian aku dalam bidang ini.5 tahun setengah bukan waktu yang singkat,orang lain mungkin dah merasa gaji 1 tahun,tapi aku masih merangkak nak habiskan study,belum cerita 2 tahun khidmat sebagai HO lagi..terus stress tiba2 bila mengingatkan beban tanggungjawab nanti

yup..jadi tinggal 1 bulan lebih lagi aku akan meninggalkan kota medan,tempat aku mendewasa.disini aku belajar macam2,aku belajar menjadi sorang yang lebih kuat,lebih berdikari..dan juga lebih licik haha!kata orang,kalau kau b0leh survive kat kota medan,campak lah kat mana negara p0n insyaAllah ko b0leh survive..teng0k tu betapa gahnya kota medan haha!

dan..tinggal satu bulan lebih lagi duduk sebumbung dengan kawan2..hampir 6 tahun usia perkenalan kami,hampir 6 tahun tinggal sebumbung,masak dengan perangai masing2..gelak ketawa nangis marah maki gelak lagi..haha!pasti aku rindu!

mari kita tidak sia2kan waktu 1 bulan ini =)

Friday, December 2, 2011

jauh

1230am:


makin jauh kau merantau makin kau tahu menghargai tanah tumpah darah kau
makin jauh seseorang dari mata makin kau tahu pentingnya dia disisi kau






pss...duh laparnya!!!

Sunday, November 27, 2011

terakhir di Medan

ehee ini cerita lama,13 n0v lalu rakan2 yg suweet surprise kan saya
''happy advance 24th"

terima kasih sayangssss
juga buat semua yang wish beday
time kasih atas ingatannya

❤❤❤

kosong..mana yang lain???

awalnya saya membebel jugak sebab diorang datang lambat,rupanya diorang ada pr0jek lain hehe

bermanja2

kawan2 yang canteq..mungkin belum berpunya heheeee

sorry yang ini dah berpunya =p

rambang mata

main masak-masak

makan dengan tekun

hehee terkejut saya

may 0ur friendship last f0rever amin

okei tua!

tata!