Thursday, December 31, 2009

mari pasang azam baru

hari ni hari last tahun 2009
esok sudah 2010..bermakna umur dah masuk 23..wut?sungguh x sesue
tapi aku tak takut tua..lagi cepat tua lagi bagus sebab bila dah tua kita dah banyak pengalaman
kita dah banyak langkah..kita mungkin dah sampai hala tuju kita
dan bila dah tua kita mungkin dah boleh rasa nikmat2 kejayaan yang kita usahakan dulu..itu pon kalo kita jadi orang tua yang berjaya..bukan yang x guna

sebenarnya aku dah set azam baru utk awal muharam tapi x jalan so aku jadikan azam tu azam tahun baru 2010..keh3
biasanya azam aku sangat simple..nak jadi lebih baik dari tahun sebelumnya..tapi problemnya selalu xleh pakai..bila di review balik aku rasa makin teruk dari thn ke thn..aku rindu emma yg dulu
jadi tahun ni aku nak pasang azam tinggi2 sampai langit biar aku jadi makin semangat bukan lesu layu macam sayur kangkung

azam tahun baru aku dapat dari kesilapan2 tahun lalu..azam tahun baru bukan harapan tapi pengajaran dari kesilapan kealpaan aku sendiri
1st...wajib buang sikap MALAS yang amat..sikap malas memang sangat menghancurkan lebey2 lagik utk org yg x berapa nak pandai cam aku..harus sedar diri
2nd...jangan suka salahkan orang bila diri sendiri buat silap
3rd...jangan cepat putus asa bila dah jatuh,harus KUAT!
4th...BERDIKARI!jangan suka susahkan orang...selagi ada daya ada kudrat..do it urself
5th...jangan berfikiran cetek..harus pandai buat keputusan dan tetap pada pendirian kalo rasa keputusan itu betol tepat dan jitu
6th...amalkan sikap tolong menolong..jangan penting diri
7th...jangan suka cakap melebihi tindakan..maksudnya jangan hangat2 tahi hayam!
8th...kurangkan aktiviti membuat ketupat..keh2..insaf2lah mak hayam
9th...harus pandai save duit!ohhh ini sangat susah...kawan2 tulun lempang aku kalo korang rasa aku membazir...ouchh
10th..okeh ini last..tapi ini sangat penting!tulun kurangkan MAEN TENET..tenet sebenarnya sangat melalaikan aku..yeps aku sedar itu...weehee~~~

apa2 azam kita pasang..yang penting harus ikhlas lillahi taala..insyaAllah sama2 kita realisasikan azam masing2 supaya x jadi angan kosong

so apa azam kamu?

Sunday, December 20, 2009

syiok nyer

hooolahoop!
okey kali ni aku nak cerita-ceriti skit pengalaman aku join Malaysian student's charity work btempat di Desa Pasi,Sidikalang,Indonesia..Alhamdulillah program bjalan lancar walopon ade cam kelam kabut skit,tapi fine la..junior yg urus program nih..tabek spring lah...
cerita dari awal yeps..kitorang btolak pd 18hb lam kol 10 lebey kot n sampai ke destinasi lam kol 6 lebey..yeps pjalanan agak lama ngan jalan yang sangat 'extreme'..rasa cam naik kuda..oyeah~~~1st time sampai tgk kedaan kg tu,agak daif jugaklah coz majoriti pnddk kg tu petani..dah tgk keadaan hidup diorg banyak mengajar aku tentang erti kesusahan..ada rumah yg takde tandas n diorang terpaksa mandi kat tandas awam..pastu rumah2 plak ala kadar jelah..jauh bezanya mereka dengan kita..insaf2~~
okey malamnya pula takde ape2 kegiatan,juz mandi-manda,solat then persiapan ubat-ubatan..lepas tuh titoooo..mak aihhh tido satu hal..himpit2 macam nasi himpit pastu tambah sejuk cam duk obesi pastu lenguh yang amat tido atas lantai ngan kepala beralaskan beg..tyme tuh sangat merindui medan..yepss buat kali pertamanya!hahha
esoknya bangun seawal jam 4.30 pagi pastu terus beratur nak mandi...shit okei tunggu sejam lebey utk mandi...last2 x mandi pon sbb kesian ramai lagik yg duk beratur blkg..jadik kambeng bertauliah stu hari..tapi dun wori aku da sembur perfume satu body dah utk cover x mandi..hehhe..
lam kol 10 lebeh program dmulakan dengan ucapan2 macam biase lah kan..pastu ade pendaftaran untuk budak2 yg nak dsunatkan n pddk kg yg nak wat medical checkup..haa ada juga acara 'merenjis air tawar'..*memandai aku kasi nama*..ni untuk budak2 yg nak dsunatkan,adat org kg ni maybe..
selesai sumenyer.. program sirkumsisi n medical checkup bmula...hohoh..part xcited bmula!
first aku dtugaskan utk jaga meja konsultasi,digandingkan ngan hanis..gelabah jugak la nak kena wat diagnosis penyakit then kena prescribe ubat.macam2 kes ada..gelabah biawak jugak nak wat anamnesa pasien pastu nak kasi nasihat sume..yg paling cuak tyme kena prescribed ubt...cuak sggh!nasib ada sorang doc yg jaga kitorg,so pape masalah leh confirm ngan dia..heheh..dan semestinya aku akan gunakan doc tuh sebaiknya,sume pasien aku pon aku bawak jumpa doc tuh nak confirm kan ubat..buahahha..fenat jugaklah layan sume pasien2 ni..tapi walopon penat dapat banyak belajar teruma belajar tahan geli..aku dapat sorang pasien yg makan sireh.tyme dia cakap tsembur2 sireh atas report card..aku tahan jelah geli tuh sambil kuis2 sume sireh yg melekat tuh..yaksss..sabo jelah
petangnya..saat yg dtunggu2 telah tiba!skank turn aku plak utk sunat orang..suke2!!ka3
kali nih aku partner ngan mirah n ika..partner yg sangat sempoi n ktorang dapat bkerjasama ngan baik!group ktorang dibimbing gozali..budak pandai satu batch ngan aku.mulanya gelabah gak la..sume pon tangan tketar2 kan..hihi..lama2 okeylah da dapat control nervous tuh n kerja jadi makin seronok.kitorang dapat 3 orang pasien..hihi..kerja sampai maghrib..phewww~~
malamnyer...lepas dah mandi,solat n makan kitorang btolak balik medan!!kali nih pompuan balik naik van plak..sangat sangat sangat x best!rasa cam naik roller coaster spanjang pjalanan okeii..bape kali aku nak tjatuh dari sit tyme tdo..ngok!
okai..itu aje!meh layan picca sampai muntah...



ni pasien last..da siap jahit sume tgk2 still ada pendarahan n terpaksa buka balik jahitan nak ikat pembuluh darah tu..pasien ni paling lama amek masa..sejam lebih kot.dahla terpaksa suntik 3 kali anestasi kat dia,kesian sungguh!

muka wajib semangat!buahahha..thankz to wawa jadik tukang baca al-fatihah n tukang suluh lampu utk group aku..hihi

budak2 nih beratur untuk acara renjis air tawar tuh

bergambar ngan budak2 madrasah..cumeyl2 jek

ohooo..ni odw ke sidikalang,singgah brastagi dulu..

ni plak sementara tunggu orang melepas hajat..posing kat banner dlu..wajib2~~

baru jek sampai dah start bergambar..senior2 nih memang gila gambar..harap maklum..keh3

gila semangat muka duk anamnesa..keh2..pasien last kitorang..hihi..penduduk kg nih sangat berkerjasama..hailaik!!satu rumpun katakan...

terakhir...muka bernafsu dari aku..kakkaka!


bubaii sidikalang..kita mungkin xkan bersua lagik..heheh
tapi kenangan di sidikalang xkan pernah aku lupa..yippiii..terbaek!

Thursday, December 17, 2009

0ff for 2 days

bila aku kebek2 balik entry2 aku
banyak entry maen2...maksud aku x bmanfaat..heh
ntah la..kadang aku menulis dengan otak kosong
bukan untuk menyampaikan sesuatu
kadang terasa nak memberi sesuatu pada orang lain..sesuatu yg bmanfaat yg mungkin dapat buat mereka berfikir
tapi sebab tidak cukup yakin..maka x jadi post..cukuplah tempatnya hanya di 'draft'
mungkin juga sebab ilmu x cukup banyak untuk aku kongsi
jadi aku rasa aku perlu banyak belajar,banyak mengkaji untuk aku benar2 yakin dengan tulisan aku
insyaAllah mungkin satu hari nanti

off 4 2 days....circumcision!!!!!abes ah budak2 tu...hahahaha~~~~~

aku bersyukur aku seorang pompuan..mueheheh

Wednesday, December 16, 2009

sape mengantuk sila layan ini





siyesli video ni buat aku hilang mengantuk
terus rasa nak jerit kat housemate...woi2 jom nari camni
i want nobody,nobody but u!kah3
sial gedik 'wondergurls' 5 ketul tu...*wonder la sangat*
tapi aku suke jek...layan~~~

Tuesday, December 15, 2009

bukan percuma

finally FINALLY
jiran seblah da xleh curik line tenet lagi
da 1 taon lebey kasi pkhidmatan tenet free kat pnduduk gang selamat nih..eceh!
tak dapat nak teruskan lagi buat kebajikan nih sebab
lately tenet slow mengalahkan siput babi yg kena HINI
memang menyampah sebab x padan dengan bayaran tenet sebulan
kitorang habiskan rp200k a.k.a ~ rm80 seorang utk tenet k!sangat mahal boleh kumpul duit ni buat beli satria neo 10 tahun akan datang..
okai xleh merapu over2..aku nak study utk paper besok pula


thankzz to waweeto sbb da bjaya pasang password!!!



Wednesday, December 9, 2009

...sayangi harta anda...


scary rite??
got dis picca from slide note
dun understand how she can survive under dis condition LOL
so people...take care of yourself
hihi
tade modal..busan study

bubaiiiii!!

Monday, December 7, 2009

satu malam dalam kepala

banyak benda aku fikir semalam,sampai takde mood nak study...*alasan* =p
sume duk bising pasal incident kat KB Mall,dr ctu dpt amek pgajaran yg sangat besar....maut datang bila2 jek,x kira masa,x kira tempat...bayangkan duk tengah elok shopping,xpon tengah men fesbuk ke...*kena kat dr sndr*..tiba2 maut dtg mnjemput.tyme tuh entahkan kite da solat ke blom,pastu da mintak maap ngan mak ayah ke blom..yg paling penting..amal da cukup ke nak bawak bekal ke akhirat??ya Allah..kadang2 diri sungguh leka mengingatiMu
al-Fatihah buat mangsa kejadian...moga roh mereka dicucuri rahmat..amin Ya Allah


cam x kena jek cpr tuh...*well...org baru abis OSCE*..keh!


ohooo...satu lagi..kelakar syiall mimpi aku smalam..aku mimpi ayah aku pinangkan laki utk aku...wakakkaka...bangun tidur aku tpiker..'btol ke mimpi ni wei???kesian nyer aku...x laku sgt ke smpai kena pegi pinang laki'...wakakkakakaka..lawak2..xnak ler camtuh ayah!

dahla emma..jgn bmimpi lagi...esok final exam kowt~~~




Friday, December 4, 2009

pompuan suka pompuan

jangan salah paham..aku bukan lesbo
aku masih pompuan normal yg akan angau bila tgk edward cullen..*tade contoh lain ke..yewww*
tapi tahukah anda bahawa bukan lelaki saje yg suka tgk pompuan cantek,pompuan pon same..suka tgk kaum sejenisnya yg santek tapi mungkin bezanya laki kalo tgk pompuan cun dia perhati dari atas smpai bawah..pompuan pula stakat tgk muka,body shape pastu dressing..tade naik2 nafsu tade lebey2...x macam lelaki..heh

ini istilah 'santek' bagi aku...



hohoh..minah ni sangat cumeyl kecik molek!


scha juge kegemaran jiwa!muka selamba tp cunn lah

nasha!tapi dia seksii sangat...tuh yg btambah suka kan...buahah

pompuan melayu terakhir...siyesli vanida sangat lawa 4 me

mek saleh yg paling menambat hati!

ramai lagi yang cun2 kat dunia ni,tak payah nak tunggu artis baru nak lawa
orang biasa bsepah yg lawa2
nyah pon ade yg cun kot

amek kaoo...waria cun gila!maluu aku sbg pompuan sejati..hahah!!

ahahah....tolong la nyah...muka kao sangat kental kot

tak perlu kita nak ubah segala ciptaanNya
sesungguhnya ciptaan Allah teramatlah sempurna!
walaopon muka kamu mungkin x secun ct nurhalija,erra fajira n sape2 yg cun
tp bersyukurlah...semua penciptaan itu ada tujuan ada hikmahnya!
jangan suka nak bersungut...kan Allah tarik balik sume baru padan muka kamu
ingat pesan ustajah ni...muehehehe!


yeahh akhirnya da update juga entry walopon entry hanya macam sampah
bla bla bla....
HEH!!!

eh jap
tunggu dulu...

sebenarnya ini yg paling menambat hati sekarang..muehehheheh


hormon masih belum menurun nampaknya
;)


Monday, November 30, 2009

my bad

my bad my bad my bad!!!!
menangis.......
damn...kalo waktu boleh putar balik
aku nak ganti tempat budak tu
kesian ko budak...kakak mintak maap


nanti aku cerita panjang
makalah sayang menanti =(

Sunday, November 29, 2009

memujuk terpujuk

sedang memujuk hati sendiri
'sabarlah syg...lepas exam kite pegi tgk k!kite bodek khairina zaiki sekali...hahahah!engku n arifah xleh join sbb diorg nk present esoknyer..heheeee!!'
khairina zaiki...moge awak bc entry sy kali nih
jumla kite g tgk new moon pas exam!!!
sy da x tahan ni...wakakaka!!

Saturday, November 28, 2009

besok kawan saya kawen


sambungan tajuk entry....'saya bila lagi???'
keh keh keh...
sedey x dapat pergi majlis kawen nisah
so dkesempatan ni aku nk wish selamat pengantin baru buat dear nisah!
da 5 taon x jumpa kamu dia..tup tup besok dia dah nak kawen..ouhhh!!
moge bhagia selamanya kawan!!!
mmmuuaahhxx

psss...na aku curik gambar muke buku mu!!!teeheee~~~

Friday, November 27, 2009

bukan sedih cuma kuciwak

tolong jangan....
jangan tanya kalo da tao ape jawapannya
jangan mintak pendapat org kalo sebenarnya da siap2 dgn keputusan sndr
jangan buat macam susah kalo hakikatnya kamu rs bnd ni kacang rebus
jangan buat semua ini...hancor hati member


peringatan buat diri sendiri pula..
tolong jgn amek hati
tolong jangan buat muka ketat
tolong jangan ada perasaan busuk,dendam kesumat...ceh!=p
n..tolong buat selamba badak~~~
janji roxxx!!!! *selamba kan??*

tiru la macam i..muka selamba jek nak kena rebus buat gulai besok

huhh...kenapa salah org yg terasa nih...aisehhman!!!

Wednesday, November 25, 2009

sesak

halooo
da lama x post entry
ceyt poyo..pdahal baru brp hari

byk bnd best byk juga bnd x best spanjang mgu ni
tapi yg pasti satu.......sangat2 la letey teramat!!!

skarang sesak dada fikir exam pula
dah takde raya tahun ni
orang makan dgg korban..aku makan nota2 tu
banyak sgt
dan aku x sentuh ape lagik..kesian kan!

esok harus setel segala hal
jilid KTI,bayar duit tenet...n misi paling penting pegi care4 repair lappy bodoh
kena gagahkan jugak bdiri atas kaki sendirik
xnak susahkan orang lagi
moge sok aku bjaya setelkan sume hal nih sorang dr
stand by myself!!!!!!!

okeh nanti kita sambung lagi dengan entry indah2

Sunday, November 22, 2009

ahhhhh

laptop tanpa tenet
ibarat hidung tanpa tahi
tak tao ape kaitanpesanan ikhlas..jangan ternak virus dalam laptop

Wednesday, November 18, 2009

memang dari hati

rasa x sedap hati
rasa bersalah kat member
nak mintak maaf
tapi takut
sogan...merah pipi*tipu2..kulit gelap mane nampak merah*
xtao nak buat apa...tapi..
andaikata 'member' tu terbaca entry aku ni
n mungkin satu hari nanti
dia sedar aku bsalah kat dia
n dia sedar dia la 'member' yg aku mksudkan
aku nak dia tahu
aku nak mintak maap banyak2...jute nang!
aku xtao la aku sengaja @ tak buat salah ni
tapi yg pasti aku tau aku salah
n aku menyesal
walopon macam x guna rasa myesal tu
sorry fren...aku syg kamu sgt2!
never meant to hurt...siyesli!
sori sori sori
=(

Tuesday, November 17, 2009

aku lapar ada sape kesah?

lapar..
jom breakfast dalam hati....

kegemaran jiwa sampai ke anak cucu..ouhhhh


simple tapi sgt membawa kesan..fuh sodap aihhh

ini jue....tambah cili tambah belacan..gabungan mantap bikin hari sempurna
sedap sampai menjilat ibu jari kaki kawan*hiperbola sbb over xcited*

ini pon..x kesah brape byk kalori

windu mak punyer nasi kuning...sob!


ini memang feveret sampai aku takde gigi nanti

dah kenyang da....makan hati~~~~~

ngap!!!

Sunday, November 15, 2009

macam-macam hal

tengok ini....tau ape ini?
okey ni minyak pengasih
kelakar tak benda bodoh camni boleh dijual sesuka hati macam jual kain
tanpa segan silu tanpa piker dosa pahala
yang beli...lagi bodoh bengap...


konon...ntah ape yg dijampi
promosi baik punyer...
"Minyak buluh perindu dari Kalimantan Timur yang dijuluki si Raja, karena kalau orang sudah kena tempat minyak tersebut baik laki-laki maupun perempuan tidak bisa menahan kerinduannya baik siang maupun malam, maka orang yang kena minyak tersebut akan langsung mendatangi ke rumah orang yang mengolesnya"

aku x pasti sangat apa hukumnya..tapi aku rasa syirik
ni aku search..
Soalan

ADAKAH umat Islam dibenarkan untuk menggunakan minyak atau ubat pengasih supaya diri mereka dikasihi? Jika kaedah itu tidak dibenarkan, adakah sebarang amalan doa yang boleh diamalkan supaya diri kita sentiasa dikasihi orang lain?

Kiriman: xoxoxoxoxo
Johor Bahru, Johor.



Jawapan

MENGGUNAKAN minyak atau ubat pengasih membabitkan dua hukum berhubung perkara ini.

Perbuatan itu adalah harus jika seseorang itu menggunakan benda yang halal tanpa bantuan berunsur syirik sekiranya orang yang dikehendaki kasih itu ialah isteri atau suami atau anak-anak yang mana hubungan itu diharuskan.

Haram pula hukumnya jika ada unsur-unsur syirik atau apa saja yang bercanggah dari segi kaedah atau orang yang mengubati.

Bertambahlah haram jika tujuannya juga tidak baik seperti memecah belah suami isteri yang baik supaya kasih berubah pada orang lain umpamanya.

Terdapat banyak doa yang dapat diamalkan daripada al-Quran kerana al-Quran sendiri disifatkan oleh Allah sebagai penawar.

Antaranya ialah dengan berzikir mengamalkan nama-nama Tuhan seperti Ya Rahim, Ya wadud, Ya latif, dan membanyakkan membaca ayat 200 daripada surah al-Imran.

yeps aku setuju gak..x perlu sampai jauh begini
kita orang Islam..ada cara yang lbh baik
doa..al-Quran sudah cukup

Friday, November 13, 2009

selamat hari jumaat

hari ni hari jumaat aku x sengaja ponteng kelas
sebab baju x sempat iron blackout pula
ceyt!!alasan...
hari ni hari mulia aku x niat nak otak kuning maupun biru
tapi secara x sengaja
waktu aku usha2 blog sopim2
aku jumpa benda ni

20 n above only~~~~dun blame me!
wakakkaka......dun blame me!


kesimpulan...orang sekarang ni lucah sungguh
sampai ke bantal boleh buat macam ni
agak2 ni di reka khas untuk bayi bawah 6 bulan
okey think +ve~~~~

pss....sebenarnya ada lagi bentuk yang menarik..aku x sanggup nak upload
hahhaha..jangan korang google plak...ish ish ish

psss lagi...akibat baru belajar anatomy..huhhh..aplikasi harus!

Wednesday, November 11, 2009

inferior

'prior knowledge'

'prior knowledge'

'prior knowledge'

bermain2 lam fikiran aku...lect selalu ingatkan ini

celaru...

'kok dokternya sama kek perawat'

'kita ini biar beda sama mahasiswa keperawatan'

'jawaban kalian jangan kek anak SD aja'

tambah celaru haru biru...

i'm afraid if i can't be a good doctor one day....
ya Allah...give me strength

=(

Tuesday, November 10, 2009

bayar balik

3.00 am
masih tak tidur lagi...masih gagah mengedit hasil penelitian aku
takde la banyak sangat tapi dsebabkan SALAH ENTRY DATA
so terpaksa cek satu2 balik...sampai juling ular jadinya
dari 3 page jadi 6 page..ni pun masih x cukup macam kena tambah satu tabel lagi tapi takde idea camne nak buat tabel tu
papepon memang harus...eh bukan..WAJIB siapkan juga assgmt ni dis week
study banyak sangat tertangguh dsebabkan bnd alah ni
padahal aku rasa kerja ni langsung x bawa pekdah pada aku...pada aku la..org len tatao ah..
aku blaja menipu adalah...hihi..nak valid punya pasal..ah lantak~~~

3.30 am.....tsengguk-senggukhttp://emo.huhiho.com.....macam x mampu nak teruskan pembahasan
sambung esok bleh?adeihh x capai target lagi
nak tido tapi takut bangun subuh lambat nanti..nak tunggu subuh??
2 jam lagi kot..nak buat apa??study...x mungkin
otak x trima input bila da sitepu camnih..


usha enpon la....
ni satu lagi problem...konpius nak beli enpon ke tak
aku jadi takut nak pakai enpon..yelah asek hilang hilang hilang
takpon rosak rosak rosak...!!!!
tapi susah sangat la takde enpon
rasa cam gagah gila seminggu x pakai enpon
nak masuk minggu kedua..da tak tahan woo...
terpaksa pinjam enpon kenna skejap..malu juga aku myusahkan orang ni
nak beli ke tak woiii???
@ nak tunggu baiki nokia tu??lambat lagi...akhir bulan 12 tu
xkan 2 bulan x pakai enpon???sedey kot!!!

alaaaa duit duit duit duit
kemarilah sayang~~~~~

http://emo.huhiho.com







Saturday, November 7, 2009

aku baru nengok



semalam sebab takde elektrik,aku ada alasan untuk layan movie ni
suasana gelap..mana kondusif utk study kan..tak elok utk mata..kan kan..
nak tido tapi x ngantuk pula sbb dah tdo 1 round siang nyer
so layan movie lagi bagus...TAKEN
yelah..yelah aku tao movie ni dah basi dah bkulat dah
kalo x silap movie ni release kat wayang awal 2009
hihi..nih da nak masuk ujung taun..baru hegeh nak layan
nsb bek cik fira yg recommend
aku bagi 4.5 star jugak utk citer ni...siyesli best!
ada drama..ada aksi yg sgt best!!
citer mgenai sorang bapa yg sgt syg kat anak pompuan dia
pakcik gagah ni sggp buat apa saje utk slamatkan anak pompuan dia yg kena kidnap utk dijadikan pelacur tyme melancong kat paris
sangat best la tgk aksi gagah macho bgaya pakcik ni
sila la tgk bg siapa yg x tengok lagi
x myesal aku cakap

haii aku pakcik gagah!!!!

Thursday, November 5, 2009

FW: Jgnlah AL-QURAN dijadikan sekadar barang hantaran....!!



Peringatan buat semua..

Al Quran tu kitab suci perlu dipelihara kesuciaanya

Kepade mereka2 yg nk menghantar dan menerima hantaran..fikir-fikirkanlah…

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil..
“Sini pun cantik juga.. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.
Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.
“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.
“ Ala , awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin..
“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..
“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.
“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.
“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.
“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.
“ Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.
“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.
“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.
Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.
“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.
“Pak.. Ustaz..
kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.
“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.
“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.
“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.

Surah Ar Rad

“Apa benda nih” detik hati Nabil.

“Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL...MAA.. RIII..!!” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala.. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A’uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA..” kedengar suara gemersik Ustaz Sa’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran.. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa’ad.

“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama.. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya..” penutup Ustaz Sa’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa’ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.

baca ini...
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki
itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang
betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu
berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan
Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya
mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai
ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang
diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah
tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia
dimasukkan ke dalam Syurga.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku
adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara
yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang.
Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada
Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang
dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di
hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,
mahupun dari nabi atau malaikat.'


haru biru

busy sungguh smenjak 2 3 menjak nih
macam2 benda piker nak buat
sampaikan x terbuat bila dah banyak sgt plan kan
tapi bagus juga buzy camnih,kurang skit tido aku..
eh ye ke??aku pun konpius...teeheee~~~~
x sabar nak habiskan KTI nih..sumpah aku serabut sangat
ntah pape aku rasa penelitian aku nih
yelah..buat hari tuh pon x ikhlas..camnih la hasilnya
fenin sendiri....

x sabar nak tunggu malam jumaat!...nur kasih menanti..bengkak mata lagi..heheh

x sabar nak tunggu sabtu!mr.pancake menanti!!!

okeilah tade mood sbenarnya nak berblogging tapi terasa rindu juge,lantas aku mengepost la entry yg
K.O.S.O.N.G ini...

seterehhh!!!!


punyer la stress kan....ade plak brani usik2
kan da kena...pakcik ni memang best..hahah




Sunday, November 1, 2009

tidak mengecewakan

satu malam dihabiskan ngan tgk muvii..wallaaahh
yeps atas dorongan cik zowa,blk jek dr lab kelmarin aku singgah pi kdai cd beli ORPHAN
bsungguh tuh smpai terlanggar dinding umah sampai pecah cermin skut...ouhh ini shit!!=(

ORPHAN memang x mgecewakan aku
dah lama sbenarnya tertarik nak beli tapi x berani nak beli tkt xbest
aku memang jenis yg nak tunggu org promote dulu theb bl dah zowa promote gila2,aku beli juga akhirnya
yepss movie ni memang psycho gila,seriously aku x bajet camtuh endingnya
ingatkan budak pompuan tu memang ada mental problem
rupanya pompuan tuh bukan budak lagi...hypopituitarism mybbkan pompuan tuh nampak macam budak
aku xnak citer panjang,sape bminat sila pegi carik movie tuh skarang juga..aku bg 4.5 star lah!
ouh peringatan...muvie ini tidak sesuai dtonton bsama kanak2 riang
org dewasa cam aku jek blh layan sbb ada unsur2 yg tdk senonoh...hahahahaha
*dapat dosa free smalam..ape boleh buat..aishhh*
=p

main actress..baru 12 tahun tp dapat bawa watak dgn sangat baek!!!tabek spring..toing~~~

habis orphan aku layan paranormal activity pula..baru ada masa nak layan movie nih
yahhh ini mgecewakan aku..betol kata wawa jadik pening tgk movie ni sbb guna video handy cam
tambah pula..subtittle bahasa sepanyol..melayu tulen cam aku memang x paham
separuh jalan jek aku btahan...x syok nak layan bila x paham jalan cerita

sekarang teringin nk tgk latest SAW pula tapi smalam kat kdai tade lagik cd ori..kuciwak!

sape tao latest movie yg best???



Friday, October 30, 2009

mahu ini

tengah2 pokai camnih macam2 benda aku duk berangan nak beli
sumpah setan byk sangat bgayut kat tlinga..ahh psetankan setan!
nak pizza..nak breadtalk..nak shopping baju..nak blackberry..nak itu nak ini
paling aku duk berangan siang malam
benda alah nih ha.....

kalo dapat mende nilah sumpah aku x kesah x dpt msk gamba...*mila pasti plg bahagia*
huaaaaaa nak rompak bank mane nih baru dapat beli..cis cis!
cepat2 mila tulun aku buat tabung derma aku nak tadah tepi jalan besok

Monday, October 26, 2009

sape tao??

yupss...da abis exam,sok dah start blok baru..last blok b4 masuk clinical year
ohoo...ms sgt cepat blalu kan..eh2 da msk 2nd year kita kan..eh2 da 3rd year la..eh2 da 4th year
duk lalok2 trus smpai la nanti esok nak msk hosp baru terasa nak cubit2 dr sndiri
"oh...btol ke aku da msk co-as sok???"....buat2 dramatik pula

okeii ubah topik
ade sape tao tak pasal movie nih....
cam menarik sangat...aku memang suka tgk citer2 horror
konon2 berani..padahal
malam2 duk tbayang sorang2..mula lah bungkus bdn lam slimut kemas2
nk pegi jamban pon x berani..rela tahan smpai pagi..huaahaa

siyesli sangat teruja nak tgk movie nih
x silap box offc nih..top 5 gak la
da kuar blom kat medan ha??
sok harus pegi cari cd..hoyeahhh


Wednesday, October 21, 2009

baru nak beringat

kadang satu benda yang terjadi memang ada hikmah
memang kena percaya itu
Allah xkan uji hambaNya dengan ujian yg x mampu kita hadapi
harus selalu ingat itu
aku hari ni di uji lagi...dah 4 kali di uji bnd yg sama
tp semua nih sbb sikap cuai dr sndr...lalok sangat,x pernah nak berubah
hikmahnya...ada satu kesedaran,keinsafan..yang memang dah lama x terfikir otak ini
redha jelah..dah memang takde rezeki
apelah sangat hlg enfon dibandingkan hlg org2 yg kita syg
*walopon dah 4 kali hilang..redha2..huksss..apolahhh nasib*

thankzz pada kwn2 yg byk mnolong tadi...Allah saje mmp membalasnya..insyaAllah

Sunday, October 18, 2009

wanna be a gud sista

td kol adik aku,dah lama x kol dia
tanya sihat ke tidak,study okei ke tidak,keje kat hospital camne...
pastu membebel 2 3 bakul...jgn malas study,jgn liat smayang..bla bla bla
jarang aku kol dia,biasa msg2 kosong jek
mak aku selalu cakap aku kasar ngan adik aku
kalau dengan kawan pijak semut pun x mati..hahah
memang pun..esp masa kecik2 dlu
aku x suka kawan ngan adik aku
kalo ada geng lagi la aku mengada,aku buat bodo jek kat adik aku
kalau keluar jalan ngan kazen2 mst aku xmo ajak adik aku
adik aku jugak selalu jadi mangsa emo aku
tangan laju jek kalo ngan adik sendiri
mulut pun cam longkang kalau ngan adik sendiri
taktao kenapa ego sangat ngan dia
aku sayang dia,tapi aku x reti nak tunjuk
kalo aku pukul adik aku siang hari,malam waktu dia tido mesti aku pegi usap balik tempat aku pukul tadi,pastu cakap mintak maaf pelan2..*kelaka pula bila igt2 balik*

sekarang..
aku dah berubah skit,dah anggap adik macam member
ada benda yg blh share,dah blh tolerate ngan dia
kalo dulu aku yg suka cepuk dia,sekarang dah x boleh dah...size dia 2x aku..haha
kalo sumo memang kalah ah aku!mati kena hempap..
kalo dulu aku sembur sorang2..skank dua2 dah mulut longkang
sama2 kalah sama2 menang...

papepon...jahat aku,baik aku pd adik aku
aku tetap sayang dia,she's my only one sista..
aku nak dia dapat yg terbaik dlm hdp dia...
ohh tapi satu hal..aku x suka balak dia..oh budak laki tu cam haram
doa aku..moge2 adik aku dapat yg lebey baik dr itu..amin!!

*misssss home lol*


Saturday, October 17, 2009

1st impression

petang ni panas sangat..terbakar semua lemak2 tersembunyi i
tapi mood utk blogging tetap maintain u...keh3

setop gedik..msk topic..'kali pertama aku melihat dirimu'..eceh!

mat saleh ade cakap dun judge a book by it's cover
melayu plak cakap tak kenal maka tak cinta
ni semua ada kaitan dengan 1st impression kan
yelah..kita x blh nilai seseorg juz tgk dr rupa lua jek,kena kasi ngam dulu baru tao camne dalamnya..kan!
erm..aku pun selalu camtu..silap nilai org dr 1st sight
tak bagi contoh jauh la..member2 dekat aku sendiri kan
mula2 tgk mila..
monolog dlmn "cam smbg jek dia nih,mesti anak org kaya nih"..ha dah jalannya melengguk jek trus la aku judge smbg padahal bila dah kenal..mila ni sbenanya x smbg pon,cuma dia ni agak hati2 skit nak sym..hahaha..ada gunanya tuh!
mula2 tgk wawa..
monolog dlmn "ek eleh dia nih bisu ke ape?malas ahh tegur dia..." hahah..kejilah aku!bila dah kawan ngan wawa,tao lah dia camne,nampak slow tp dia plg ganas okeiii!!!ka3
1st impression pd ken n mirah..x salah..tepat sekali!keh3
ramai jugakla yg aku judge smbg b4 knal..pdahal sebenanya meleset sekali!
ternyata member2 sekeliling aku nih baik2 jek...1malaysia katakan..

bukan org jek kita xleh tgk dr sisi luar sahaja..makanan pun!
aku selalu tertipu ngan gambar makanan kat menu
lagi2 kat sini
mengada dalam gambar bukan men ayam besar gabak..maveles habes la nampak
padahal...masak sardin aku lg sedap kot *sbb br makan srdin..burp!!*

banyak lagi contoh2 lain...tp pikerla sendiri..
tiba2 aku tade mood dah..katil dah kenyit mata kat aku tuh..
bubaii!!!



Friday, October 16, 2009

okeh saya tensen

jangan tegur..
hari ni hari yg sgt tensen gile2!!
nape susah sngt nak paham nota2 ni
sakit ati..sakit ati
kepla otak slow gila skank
arghhh tensen nyer aku medic nih!!!!!!!

okei itu aje..krg 1% tensen




okeii...jadi kurang 2% lah

Wednesday, October 14, 2009

jumpa lagi

sekarang masa benar2 suntuk..dengki sungguh kat aku nak bsenang lenang
bajet nak baring 15 mnt jek..sedar2 dah cerah dunia
ohoo...jauh tersasar....15 menit + 2 jam
bangun tidur gelabah tengok note yg melambak x bsentuhan
yg nak exam besok..lebey fatal yg nak exam nxt week
aku sgt ketinggalan..jauh dibelakang
dahla...aku nak start marathon ni
jumpa lagi afta exam

okeyy...heppi study sume!

http://emo.huhiho.com