Monday, November 30, 2009

my bad

my bad my bad my bad!!!!
menangis.......
damn...kalo waktu boleh putar balik
aku nak ganti tempat budak tu
kesian ko budak...kakak mintak maap


nanti aku cerita panjang
makalah sayang menanti =(

Sunday, November 29, 2009

memujuk terpujuk

sedang memujuk hati sendiri
'sabarlah syg...lepas exam kite pegi tgk k!kite bodek khairina zaiki sekali...hahahah!engku n arifah xleh join sbb diorg nk present esoknyer..heheeee!!'
khairina zaiki...moge awak bc entry sy kali nih
jumla kite g tgk new moon pas exam!!!
sy da x tahan ni...wakakaka!!

Saturday, November 28, 2009

besok kawan saya kawen


sambungan tajuk entry....'saya bila lagi???'
keh keh keh...
sedey x dapat pergi majlis kawen nisah
so dkesempatan ni aku nk wish selamat pengantin baru buat dear nisah!
da 5 taon x jumpa kamu dia..tup tup besok dia dah nak kawen..ouhhh!!
moge bhagia selamanya kawan!!!
mmmuuaahhxx

psss...na aku curik gambar muke buku mu!!!teeheee~~~

Friday, November 27, 2009

bukan sedih cuma kuciwak

tolong jangan....
jangan tanya kalo da tao ape jawapannya
jangan mintak pendapat org kalo sebenarnya da siap2 dgn keputusan sndr
jangan buat macam susah kalo hakikatnya kamu rs bnd ni kacang rebus
jangan buat semua ini...hancor hati member


peringatan buat diri sendiri pula..
tolong jgn amek hati
tolong jangan buat muka ketat
tolong jangan ada perasaan busuk,dendam kesumat...ceh!=p
n..tolong buat selamba badak~~~
janji roxxx!!!! *selamba kan??*

tiru la macam i..muka selamba jek nak kena rebus buat gulai besok

huhh...kenapa salah org yg terasa nih...aisehhman!!!

Wednesday, November 25, 2009

sesak

halooo
da lama x post entry
ceyt poyo..pdahal baru brp hari

byk bnd best byk juga bnd x best spanjang mgu ni
tapi yg pasti satu.......sangat2 la letey teramat!!!

skarang sesak dada fikir exam pula
dah takde raya tahun ni
orang makan dgg korban..aku makan nota2 tu
banyak sgt
dan aku x sentuh ape lagik..kesian kan!

esok harus setel segala hal
jilid KTI,bayar duit tenet...n misi paling penting pegi care4 repair lappy bodoh
kena gagahkan jugak bdiri atas kaki sendirik
xnak susahkan orang lagi
moge sok aku bjaya setelkan sume hal nih sorang dr
stand by myself!!!!!!!

okeh nanti kita sambung lagi dengan entry indah2

Sunday, November 22, 2009

ahhhhh

laptop tanpa tenet
ibarat hidung tanpa tahi
tak tao ape kaitanpesanan ikhlas..jangan ternak virus dalam laptop

Wednesday, November 18, 2009

memang dari hati

rasa x sedap hati
rasa bersalah kat member
nak mintak maaf
tapi takut
sogan...merah pipi*tipu2..kulit gelap mane nampak merah*
xtao nak buat apa...tapi..
andaikata 'member' tu terbaca entry aku ni
n mungkin satu hari nanti
dia sedar aku bsalah kat dia
n dia sedar dia la 'member' yg aku mksudkan
aku nak dia tahu
aku nak mintak maap banyak2...jute nang!
aku xtao la aku sengaja @ tak buat salah ni
tapi yg pasti aku tau aku salah
n aku menyesal
walopon macam x guna rasa myesal tu
sorry fren...aku syg kamu sgt2!
never meant to hurt...siyesli!
sori sori sori
=(

Tuesday, November 17, 2009

aku lapar ada sape kesah?

lapar..
jom breakfast dalam hati....

kegemaran jiwa sampai ke anak cucu..ouhhhh


simple tapi sgt membawa kesan..fuh sodap aihhh

ini jue....tambah cili tambah belacan..gabungan mantap bikin hari sempurna
sedap sampai menjilat ibu jari kaki kawan*hiperbola sbb over xcited*

ini pon..x kesah brape byk kalori

windu mak punyer nasi kuning...sob!


ini memang feveret sampai aku takde gigi nanti

dah kenyang da....makan hati~~~~~

ngap!!!

Sunday, November 15, 2009

macam-macam hal

tengok ini....tau ape ini?
okey ni minyak pengasih
kelakar tak benda bodoh camni boleh dijual sesuka hati macam jual kain
tanpa segan silu tanpa piker dosa pahala
yang beli...lagi bodoh bengap...


konon...ntah ape yg dijampi
promosi baik punyer...
"Minyak buluh perindu dari Kalimantan Timur yang dijuluki si Raja, karena kalau orang sudah kena tempat minyak tersebut baik laki-laki maupun perempuan tidak bisa menahan kerinduannya baik siang maupun malam, maka orang yang kena minyak tersebut akan langsung mendatangi ke rumah orang yang mengolesnya"

aku x pasti sangat apa hukumnya..tapi aku rasa syirik
ni aku search..
Soalan

ADAKAH umat Islam dibenarkan untuk menggunakan minyak atau ubat pengasih supaya diri mereka dikasihi? Jika kaedah itu tidak dibenarkan, adakah sebarang amalan doa yang boleh diamalkan supaya diri kita sentiasa dikasihi orang lain?

Kiriman: xoxoxoxoxo
Johor Bahru, Johor.



Jawapan

MENGGUNAKAN minyak atau ubat pengasih membabitkan dua hukum berhubung perkara ini.

Perbuatan itu adalah harus jika seseorang itu menggunakan benda yang halal tanpa bantuan berunsur syirik sekiranya orang yang dikehendaki kasih itu ialah isteri atau suami atau anak-anak yang mana hubungan itu diharuskan.

Haram pula hukumnya jika ada unsur-unsur syirik atau apa saja yang bercanggah dari segi kaedah atau orang yang mengubati.

Bertambahlah haram jika tujuannya juga tidak baik seperti memecah belah suami isteri yang baik supaya kasih berubah pada orang lain umpamanya.

Terdapat banyak doa yang dapat diamalkan daripada al-Quran kerana al-Quran sendiri disifatkan oleh Allah sebagai penawar.

Antaranya ialah dengan berzikir mengamalkan nama-nama Tuhan seperti Ya Rahim, Ya wadud, Ya latif, dan membanyakkan membaca ayat 200 daripada surah al-Imran.

yeps aku setuju gak..x perlu sampai jauh begini
kita orang Islam..ada cara yang lbh baik
doa..al-Quran sudah cukup

Friday, November 13, 2009

selamat hari jumaat

hari ni hari jumaat aku x sengaja ponteng kelas
sebab baju x sempat iron blackout pula
ceyt!!alasan...
hari ni hari mulia aku x niat nak otak kuning maupun biru
tapi secara x sengaja
waktu aku usha2 blog sopim2
aku jumpa benda ni

20 n above only~~~~dun blame me!
wakakkaka......dun blame me!


kesimpulan...orang sekarang ni lucah sungguh
sampai ke bantal boleh buat macam ni
agak2 ni di reka khas untuk bayi bawah 6 bulan
okey think +ve~~~~

pss....sebenarnya ada lagi bentuk yang menarik..aku x sanggup nak upload
hahhaha..jangan korang google plak...ish ish ish

psss lagi...akibat baru belajar anatomy..huhhh..aplikasi harus!

Wednesday, November 11, 2009

inferior

'prior knowledge'

'prior knowledge'

'prior knowledge'

bermain2 lam fikiran aku...lect selalu ingatkan ini

celaru...

'kok dokternya sama kek perawat'

'kita ini biar beda sama mahasiswa keperawatan'

'jawaban kalian jangan kek anak SD aja'

tambah celaru haru biru...

i'm afraid if i can't be a good doctor one day....
ya Allah...give me strength

=(

Tuesday, November 10, 2009

bayar balik

3.00 am
masih tak tidur lagi...masih gagah mengedit hasil penelitian aku
takde la banyak sangat tapi dsebabkan SALAH ENTRY DATA
so terpaksa cek satu2 balik...sampai juling ular jadinya
dari 3 page jadi 6 page..ni pun masih x cukup macam kena tambah satu tabel lagi tapi takde idea camne nak buat tabel tu
papepon memang harus...eh bukan..WAJIB siapkan juga assgmt ni dis week
study banyak sangat tertangguh dsebabkan bnd alah ni
padahal aku rasa kerja ni langsung x bawa pekdah pada aku...pada aku la..org len tatao ah..
aku blaja menipu adalah...hihi..nak valid punya pasal..ah lantak~~~

3.30 am.....tsengguk-senggukhttp://emo.huhiho.com.....macam x mampu nak teruskan pembahasan
sambung esok bleh?adeihh x capai target lagi
nak tido tapi takut bangun subuh lambat nanti..nak tunggu subuh??
2 jam lagi kot..nak buat apa??study...x mungkin
otak x trima input bila da sitepu camnih..


usha enpon la....
ni satu lagi problem...konpius nak beli enpon ke tak
aku jadi takut nak pakai enpon..yelah asek hilang hilang hilang
takpon rosak rosak rosak...!!!!
tapi susah sangat la takde enpon
rasa cam gagah gila seminggu x pakai enpon
nak masuk minggu kedua..da tak tahan woo...
terpaksa pinjam enpon kenna skejap..malu juga aku myusahkan orang ni
nak beli ke tak woiii???
@ nak tunggu baiki nokia tu??lambat lagi...akhir bulan 12 tu
xkan 2 bulan x pakai enpon???sedey kot!!!

alaaaa duit duit duit duit
kemarilah sayang~~~~~

http://emo.huhiho.com







Saturday, November 7, 2009

aku baru nengok



semalam sebab takde elektrik,aku ada alasan untuk layan movie ni
suasana gelap..mana kondusif utk study kan..tak elok utk mata..kan kan..
nak tido tapi x ngantuk pula sbb dah tdo 1 round siang nyer
so layan movie lagi bagus...TAKEN
yelah..yelah aku tao movie ni dah basi dah bkulat dah
kalo x silap movie ni release kat wayang awal 2009
hihi..nih da nak masuk ujung taun..baru hegeh nak layan
nsb bek cik fira yg recommend
aku bagi 4.5 star jugak utk citer ni...siyesli best!
ada drama..ada aksi yg sgt best!!
citer mgenai sorang bapa yg sgt syg kat anak pompuan dia
pakcik gagah ni sggp buat apa saje utk slamatkan anak pompuan dia yg kena kidnap utk dijadikan pelacur tyme melancong kat paris
sangat best la tgk aksi gagah macho bgaya pakcik ni
sila la tgk bg siapa yg x tengok lagi
x myesal aku cakap

haii aku pakcik gagah!!!!

Thursday, November 5, 2009

FW: Jgnlah AL-QURAN dijadikan sekadar barang hantaran....!!



Peringatan buat semua..

Al Quran tu kitab suci perlu dipelihara kesuciaanya

Kepade mereka2 yg nk menghantar dan menerima hantaran..fikir-fikirkanlah…

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil..
“Sini pun cantik juga.. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.
Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.
“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.
“ Ala , awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin..
“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..
“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.
“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.
“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.
“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.
“ Ala , besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.
“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.
“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.
Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.
“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.
“Pak.. Ustaz..
kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.
“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.
“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.
“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.

Surah Ar Rad

“Apa benda nih” detik hati Nabil.

“Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL...MAA.. RIII..!!” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala.. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A’uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA..” kedengar suara gemersik Ustaz Sa’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran.. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa’ad.

“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama.. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya..” penutup Ustaz Sa’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa’ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.

baca ini...
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki
itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang
betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu
berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan
Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya
mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai
ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang
diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah
tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia
dimasukkan ke dalam Syurga.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku
adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara
yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang.
Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada
Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang
dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di
hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran,
mahupun dari nabi atau malaikat.'


haru biru

busy sungguh smenjak 2 3 menjak nih
macam2 benda piker nak buat
sampaikan x terbuat bila dah banyak sgt plan kan
tapi bagus juga buzy camnih,kurang skit tido aku..
eh ye ke??aku pun konpius...teeheee~~~~
x sabar nak habiskan KTI nih..sumpah aku serabut sangat
ntah pape aku rasa penelitian aku nih
yelah..buat hari tuh pon x ikhlas..camnih la hasilnya
fenin sendiri....

x sabar nak tunggu malam jumaat!...nur kasih menanti..bengkak mata lagi..heheh

x sabar nak tunggu sabtu!mr.pancake menanti!!!

okeilah tade mood sbenarnya nak berblogging tapi terasa rindu juge,lantas aku mengepost la entry yg
K.O.S.O.N.G ini...

seterehhh!!!!


punyer la stress kan....ade plak brani usik2
kan da kena...pakcik ni memang best..hahah




Sunday, November 1, 2009

tidak mengecewakan

satu malam dihabiskan ngan tgk muvii..wallaaahh
yeps atas dorongan cik zowa,blk jek dr lab kelmarin aku singgah pi kdai cd beli ORPHAN
bsungguh tuh smpai terlanggar dinding umah sampai pecah cermin skut...ouhh ini shit!!=(

ORPHAN memang x mgecewakan aku
dah lama sbenarnya tertarik nak beli tapi x berani nak beli tkt xbest
aku memang jenis yg nak tunggu org promote dulu theb bl dah zowa promote gila2,aku beli juga akhirnya
yepss movie ni memang psycho gila,seriously aku x bajet camtuh endingnya
ingatkan budak pompuan tu memang ada mental problem
rupanya pompuan tuh bukan budak lagi...hypopituitarism mybbkan pompuan tuh nampak macam budak
aku xnak citer panjang,sape bminat sila pegi carik movie tuh skarang juga..aku bg 4.5 star lah!
ouh peringatan...muvie ini tidak sesuai dtonton bsama kanak2 riang
org dewasa cam aku jek blh layan sbb ada unsur2 yg tdk senonoh...hahahahaha
*dapat dosa free smalam..ape boleh buat..aishhh*
=p

main actress..baru 12 tahun tp dapat bawa watak dgn sangat baek!!!tabek spring..toing~~~

habis orphan aku layan paranormal activity pula..baru ada masa nak layan movie nih
yahhh ini mgecewakan aku..betol kata wawa jadik pening tgk movie ni sbb guna video handy cam
tambah pula..subtittle bahasa sepanyol..melayu tulen cam aku memang x paham
separuh jalan jek aku btahan...x syok nak layan bila x paham jalan cerita

sekarang teringin nk tgk latest SAW pula tapi smalam kat kdai tade lagik cd ori..kuciwak!

sape tao latest movie yg best???