Sunday, December 20, 2009

syiok nyer

hooolahoop!
okey kali ni aku nak cerita-ceriti skit pengalaman aku join Malaysian student's charity work btempat di Desa Pasi,Sidikalang,Indonesia..Alhamdulillah program bjalan lancar walopon ade cam kelam kabut skit,tapi fine la..junior yg urus program nih..tabek spring lah...
cerita dari awal yeps..kitorang btolak pd 18hb lam kol 10 lebey kot n sampai ke destinasi lam kol 6 lebey..yeps pjalanan agak lama ngan jalan yang sangat 'extreme'..rasa cam naik kuda..oyeah~~~1st time sampai tgk kedaan kg tu,agak daif jugaklah coz majoriti pnddk kg tu petani..dah tgk keadaan hidup diorg banyak mengajar aku tentang erti kesusahan..ada rumah yg takde tandas n diorang terpaksa mandi kat tandas awam..pastu rumah2 plak ala kadar jelah..jauh bezanya mereka dengan kita..insaf2~~
okey malamnya pula takde ape2 kegiatan,juz mandi-manda,solat then persiapan ubat-ubatan..lepas tuh titoooo..mak aihhh tido satu hal..himpit2 macam nasi himpit pastu tambah sejuk cam duk obesi pastu lenguh yang amat tido atas lantai ngan kepala beralaskan beg..tyme tuh sangat merindui medan..yepss buat kali pertamanya!hahha
esoknya bangun seawal jam 4.30 pagi pastu terus beratur nak mandi...shit okei tunggu sejam lebey utk mandi...last2 x mandi pon sbb kesian ramai lagik yg duk beratur blkg..jadik kambeng bertauliah stu hari..tapi dun wori aku da sembur perfume satu body dah utk cover x mandi..hehhe..
lam kol 10 lebeh program dmulakan dengan ucapan2 macam biase lah kan..pastu ade pendaftaran untuk budak2 yg nak dsunatkan n pddk kg yg nak wat medical checkup..haa ada juga acara 'merenjis air tawar'..*memandai aku kasi nama*..ni untuk budak2 yg nak dsunatkan,adat org kg ni maybe..
selesai sumenyer.. program sirkumsisi n medical checkup bmula...hohoh..part xcited bmula!
first aku dtugaskan utk jaga meja konsultasi,digandingkan ngan hanis..gelabah jugak la nak kena wat diagnosis penyakit then kena prescribe ubat.macam2 kes ada..gelabah biawak jugak nak wat anamnesa pasien pastu nak kasi nasihat sume..yg paling cuak tyme kena prescribed ubt...cuak sggh!nasib ada sorang doc yg jaga kitorg,so pape masalah leh confirm ngan dia..heheh..dan semestinya aku akan gunakan doc tuh sebaiknya,sume pasien aku pon aku bawak jumpa doc tuh nak confirm kan ubat..buahahha..fenat jugaklah layan sume pasien2 ni..tapi walopon penat dapat banyak belajar teruma belajar tahan geli..aku dapat sorang pasien yg makan sireh.tyme dia cakap tsembur2 sireh atas report card..aku tahan jelah geli tuh sambil kuis2 sume sireh yg melekat tuh..yaksss..sabo jelah
petangnya..saat yg dtunggu2 telah tiba!skank turn aku plak utk sunat orang..suke2!!ka3
kali nih aku partner ngan mirah n ika..partner yg sangat sempoi n ktorang dapat bkerjasama ngan baik!group ktorang dibimbing gozali..budak pandai satu batch ngan aku.mulanya gelabah gak la..sume pon tangan tketar2 kan..hihi..lama2 okeylah da dapat control nervous tuh n kerja jadi makin seronok.kitorang dapat 3 orang pasien..hihi..kerja sampai maghrib..phewww~~
malamnyer...lepas dah mandi,solat n makan kitorang btolak balik medan!!kali nih pompuan balik naik van plak..sangat sangat sangat x best!rasa cam naik roller coaster spanjang pjalanan okeii..bape kali aku nak tjatuh dari sit tyme tdo..ngok!
okai..itu aje!meh layan picca sampai muntah...



ni pasien last..da siap jahit sume tgk2 still ada pendarahan n terpaksa buka balik jahitan nak ikat pembuluh darah tu..pasien ni paling lama amek masa..sejam lebih kot.dahla terpaksa suntik 3 kali anestasi kat dia,kesian sungguh!

muka wajib semangat!buahahha..thankz to wawa jadik tukang baca al-fatihah n tukang suluh lampu utk group aku..hihi

budak2 nih beratur untuk acara renjis air tawar tuh

bergambar ngan budak2 madrasah..cumeyl2 jek

ohooo..ni odw ke sidikalang,singgah brastagi dulu..

ni plak sementara tunggu orang melepas hajat..posing kat banner dlu..wajib2~~

baru jek sampai dah start bergambar..senior2 nih memang gila gambar..harap maklum..keh3

gila semangat muka duk anamnesa..keh2..pasien last kitorang..hihi..penduduk kg nih sangat berkerjasama..hailaik!!satu rumpun katakan...

terakhir...muka bernafsu dari aku..kakkaka!


bubaii sidikalang..kita mungkin xkan bersua lagik..heheh
tapi kenangan di sidikalang xkan pernah aku lupa..yippiii..terbaek!

2 comments:

iFFa said...

eiii gane mung bleh main sunat2 ni?.. dop takut ke?..tersalah potong kang..syabas arr..moga jadi dokter bertauliah..nanti balik ganung buke klinik, bleh la ak pi mintak ubat free hahhaaa

amy emyla said...

hhaha...cpt wat report da..ak xde mood lg..mu da wat so cam mls da...hehe
xpe bergmbr ..tggl kenangan...muahhaha
best kan!!! syiok kan!! hahhaa