Tuesday, March 30, 2010

mood gigih

sekarang masa memang betol2 semput
tade ms lagi nak hapdet2 cerita
ms free yg ada konpem dihabiskan ngan guling2 ats katil
utk ganti segala fenat lelah kat hosp
hardcore!

next tyme update lagi
banyak dalam kepala nak dig0sipkan
sebab ms x cukup banyak..cukup hanya blogging dalam hati

ok bye..doakan kejayaan aku n member2 sebulan di dep n.e.u.r.o.l.o.g.y

Friday, March 19, 2010

situasi yang kita xnak tengok


aku sedar memang x baik mengumpat orang
tapi nak jugak aku bercerita
bukan sengaja nak burukkan orang
tapi juz nak bagi peringatan pada mana2 yang berkenaan
mana yang baik kita ambek pengajaran
mana yang buruk,busuk kita tolak tepi ok

pagi tadi buat pertama kalinya aku tengok situasi macam ni
situasi dimana sorang doctor bergaduh ngan family patient
padahal masalahnya nya cinonet jek pon..macam bukan masalah pon ada
x faham kenapa doctor tu boleh besar2kan
siap halau ayah patient tu keluar
cakap kasar marah2 dengan air muka sekali
sungguh 'jelek' sekali pemandangan tersebut
sumpah aku cakap hilang respect aku kat doctor tu
walaupun dia doctor senior...*tersangat senior..pencen jelah doc!*
aku kat dalam bilik tu kelu jek..orang lain pun sama..semua macam terkezut
memang sangat memalukan profesi kedoktoran kot..ish malu aku kat patient2 tadi
dahla bila pakcik tu dah blah..boleh plak doc ni sambung membebel kat patient aku
aduyaiii...jiwa sungguh doc nih

moral of da story...
nak orang hormat kita,kita mesti pandai hormat orang dulu..
jangan berbangga dengan kedudukan kita didunia..disisi Allah belum pasti camne darjat kita
kena pandai kawal emosi dalam ape pon situasi,jangan suka hati nak marah orang x pasal2..mental betol!

Monday, March 15, 2010

seharian kepenatan

yuhuu...bersua lagi bersama akakkkkkkkkk!intro mesti nak gedik okei....

hari ni dah masuk minggu ke-3 kat dep psychiatri..fenat d0d0l hokei!
maybe sebab salah ambek jalan pagi tadi..nak ke hosp pirngadi hambek masa hampir 1/2 jam
tambah2 ngan jalan jam 'stroberi' lagi
kebas urat peranakan aku..fuhh
sampai2 kat sana jek..macam biasalah sindrom BLUR pasti ade
huru hara cari tempat nak mendaftar..leceh jek
dahla 1st tyme tadi dapat patient schizophrenia catatonic...gilakkk langsung x layan aku cakap
STUPOR..hampeh sungguh
dahla x sempat nak ambil data lengkap patient..rugi2~~
:
kesimpulan..1st impression aku kat hosp ni...macam x best sangat
x sabar2 tunggu kol 2 untuk belah
perjalan balik pon xnak kalah...wallaweii JIWA aku!sempat juga benti makan kat NELAYAN
rabak poket aku...ciss

terus sambung pjalanan ke RS jiwa Tuntungan plak
dapat la sorang patient
case penyalahgunaan zat psikoaktif
merokok sejak skulah rendah pastu ambek ganja,minum arak
sampai jadi sewel..kesian ko budak!



tadaaa...hasil nukilan patient kitorang
'i love you bibeh engkel emila mardia majid'...bahahhahaha
!



esok cuti weiiiiiiiiiii!
lumpat katak lumpat bintang...yihaaa!


Tuesday, March 9, 2010

hari ni ada orang kurang ajar


yah..hari ni hati saya bengkak dan berkudis
dimalukan depan orang ramai dengan pertanyaan yg bodoh
oleh manusia yg cetek akal
pagi tadi seperti biasa bertugas kat wad psikiatri
mula2 datang ambil vital sign semua,then ambil status patient
hari ini aku n amy dapat patient schizophrenia paranoid
lelaki,baru jek 26 tahun mengaku yg dia anak nabi Muhammad yg terakhir
yang dah mati tapi dihidupkan kembali n diberi mukjizat utk jaga keamanan dunia
tapi suara syaitan dah ganggu dia..hasut dia utk hancurkan dunia
dan dia juga percaya kiamat berlaku tahun 2015
hahah...sounds funny rite..but dat's schizophrenia
schzophrenia=jiwa terbelah

okei back 2 da topic
duk asek2 anamnesa patient
tiba2 menyampuk sorang nurse lelaki
aku tau...dah lama dia nak tanya kitorang,nampak muka dia x puas hati dari awal lagi
"kenapa ya orang Malaysia itu kejam kali ya?habis org2 kami dianiayanya..lihat si Mela itu,kejam kali ya..aku pun ngak sanggup mencubit perempuan,ini pula mau mukuli,terus si manohara tu juga...n bla bla bla..
mulut busuk itu terus membebel...


ya aku setuju memang suami Mela tu kejam gila2
tak tahu dia kawen dgn binatang ape..memang teruk akak tu kena tibai

tapi kat sini aku teramat x puas hati kat nurse tu
suka hati dia maen belasah tanya soklan camtu depan nurse2 lain,depan patient lagi
ape lagik..muka diorang sume pandang kitorang macam toooot jek
dalam fikiran diorang entah macam mana lah..
dia macam saje nak provoke org lain benci malaysian
macam2 dia kutuk malaysian pastu compare2 ngan org dia
kononnya malaysian yg datang kat sini dilayan dengan baik
dan kononnya semua org dia yg ke malaysia dilayan cam sampah
HELLLOOO...otak kau cetek sangat la bro
mata kau x cukup luas okey
bajet org dia baik sangat kat negara org?
pecah masuk rumah org!rogol ank dara org!apecer???
camne plak dengan rasuah yg berleluasa kat negara diorang?
kes manohara tu plak..dah terang lagi bersuluh kot sape yg salah
kalo stakat baca paper negara ko..memang la x bkembang bro
celah mana ko pergi pun xkan jumpa tempat yang orangnya semua baik2 lah
pada aku selagi kita pandai bawa diri kat tempat orang,hal2 buruk camni xkan berlaku

ya ya..aku memang sangat marah
sebab kelu tadi
x mampu nak bela tanah air sendiri

kadang geram juga dengan pihak berkuasa negara sendiri
kenapa x hadkan saja orang luar ke negara kita?

malu sangat bila pemerintahan negara diperlekeh org luar
"org atasannya pun udah jahat..gimana pula dengan org bawahnya"
fuhhh berdesing telinga!
inilah..sbb nila setitik,rsk susu sebelanga


moga hari esok lebih baik..insyaAllah





Monday, March 8, 2010

siap dia!

amek feel jap
perot mencucuk2..penyakit pompuan sejati datang sebulan sekali
saket!nak telan ubat tp tkt ngantuk..td dah sepetang tido
keje banyak x siap lagi..aiseh
banyak benda lam kepla nak siapkan dis week
nak siapkan status patient..minggu ni harus kumpulkan at least 5 status
kena kerja keras skit..x bleh ikot hati mengada sangat
assigmt pun lom siap lagi..bahan rujukan pun x cukup2 lagi
nak pergi tukar kasut lagi
nak kontrol braces lagi
mari kejar masa!


kasut skema rabak!
nilah kasut yang nak kena tukar
bleh plak dia kasi aku dua2 belah kanan jek
siap dia!

baling kasut
nanti...mensia2kan keringat beta jek

daaaaa!


i penat!

Friday, March 5, 2010

hapdet skit

assalamualaikum bloggers!
sehat?waras??
alhamdulillah aku dah start clinical...fenat mak aiihh
baru rasa macam student medic skit...after da hampir 4 taon study kan..keh!
group aku mula ngan department psychiatry
awal2 da psiko kan..tp layan ah stakat 1 seminggu kat dep nih byk gak yg dapat kitorg blaja
dari xtao mnjadi sedikit taoo..heh..cukuplah
banyak yg perlu blaja lagik..cara nk dptkan kepercayaan patient pd kita
itu plg penting
x sangka aku boleh sembang2 melawak dengan patient skt jiwa
padahal gol nilah paling aku takut dulunya
bila dah berada sndiri bsama ngan diorg,tgk life diorg camne..korek2 probs diorang
sdkt sbyk dpt gak mnimbulkan keinsapan lol...bukan diorang yang nk jadi gitu kan..siapa xnak hidup normal,bahagia cam org biasa kan..so hormatilah diorg sbg makhluk Allah spt kita
then bersyukurlah atas nikmat yg kita ada skrg
hopefully kitorg dapat terus blajar...gali dan terus menggali hoyeah..!


my bro btunang malam nih...sedey kot x dapat sama2 ngan family time camnih...mane bleh org penting cam i takde...haissshh...!=p
keh2..waham kebesaran

luv em!

pandai mu cari awek bro..muka sejibon cam mu..hahah