Friday, March 19, 2010

situasi yang kita xnak tengok


aku sedar memang x baik mengumpat orang
tapi nak jugak aku bercerita
bukan sengaja nak burukkan orang
tapi juz nak bagi peringatan pada mana2 yang berkenaan
mana yang baik kita ambek pengajaran
mana yang buruk,busuk kita tolak tepi ok

pagi tadi buat pertama kalinya aku tengok situasi macam ni
situasi dimana sorang doctor bergaduh ngan family patient
padahal masalahnya nya cinonet jek pon..macam bukan masalah pon ada
x faham kenapa doctor tu boleh besar2kan
siap halau ayah patient tu keluar
cakap kasar marah2 dengan air muka sekali
sungguh 'jelek' sekali pemandangan tersebut
sumpah aku cakap hilang respect aku kat doctor tu
walaupun dia doctor senior...*tersangat senior..pencen jelah doc!*
aku kat dalam bilik tu kelu jek..orang lain pun sama..semua macam terkezut
memang sangat memalukan profesi kedoktoran kot..ish malu aku kat patient2 tadi
dahla bila pakcik tu dah blah..boleh plak doc ni sambung membebel kat patient aku
aduyaiii...jiwa sungguh doc nih

moral of da story...
nak orang hormat kita,kita mesti pandai hormat orang dulu..
jangan berbangga dengan kedudukan kita didunia..disisi Allah belum pasti camne darjat kita
kena pandai kawal emosi dalam ape pon situasi,jangan suka hati nak marah orang x pasal2..mental betol!

3 comments:

iFFa said...

hurm dulu pernah dgr ceramah. penceramah tu kate doktor antara org yg perlu pandai kawal emosi dan perlu pandai berlakon. walaupun byk prob, tensen, tp xleh wat muke cm x makan sbulan depan patient. mungkin la doktor tu ada salah paham ngan patient tp xleh la nak marah2 cmtu.

emma...bukan nama sebenar said...

itulah...hopefully ak x camtu nanti..rsau jugak ngate org tapi dr sndr yang buat kan..huhu..mintak jauh

wordlesslive said...

btul tu emma... aku rse doktor tu dh kena waham mental tu... =P