Monday, May 31, 2010

1 minggu di INTERNAL ward

aku memang bizi skarang
bukan bizi konon2 tapi memang betol2 bizi
4hari seminggu nak kena oncall
rutin..sampai 1 bulan
balik jek kije konpem katil arah tuju aku
x hirau lapa busuk bau longkang..tido is no 1
tadi dah dapat sorang patient..akhirnya!
patient b4 nih x sempat nak sentuh lagik
dah meninggal..case septic shock
kali nih dapat case septic e.c diabetic ulcer
memang da kronis gila2...hampir separuh bahagian belakang badan dia dah berlubang2
ada lagik dekat tangan,bahu,celah kangkang
bernanah bagai..busuk lagi..lalat2 berterbangan
xdapat bayangkan camne sakitnya...kesian sangat
diorg rela tahan sakit
dengan alasan takde duit nak bawak berubat kat hosp
dah parah sangat2 baru nak jenguk hospital
tapi sayang..macam dah terlambat
tadi waktu cuci luka dia..bapak tu mengerang skt
aku cuba tenangkan dia walhal dalam hati sendiri
menangis....sedey mengenangkan nasib golongan camni
ada sesetengah dari mereka sggp bgadai hrt nak dpt pengubatan
hurm..
sendiri mau ingat
betapa beruntungnya kita berbanding mereka...


'prevention is better den cure'

nih yang biasa jek..banyak lagi yang lebey mengancam dari nih
mula2 tengok memang macam geliwwmat skit
tapi dah banyak kali tgk
macam dah terbiasa..cuma sekarang bau jek masih xleh nak 'terbiasa'





Friday, May 21, 2010

takde 'life' selama sebulan



baru 3 bulan kat cni tapi terasa cam lama sangat jek...
entah bila boley balik mesia
nak jumpa ini budak gemoook
nak penyet2 gigit2 pipi nurin nih..

isnin ni da start masuk department baru..internal medicine
terasa agak xcited nk masuk dep nih
org cakap sgt best sbb dapat byk blajar bnd baru
memang agak bizi..tapi layan ahh

okeh doakan aku n kawan2
moge2 segala urusan dipermudahkan..amin~~~

b.u.s.y mode activated....*konon*

Tuesday, May 18, 2010

secawan teh sepinggan ubi goreng

makan ubi minum teh
cuaca elok jek..muram~~
teringat kampung teringat umah
serunaknya kat sana...
masih ragu2..nak balik raya ke tak?
raya ke-3 dah nak kena balik cni lagik..sanggup ke cuti 5 hari jek?
berbaloi ke habiskan byk duit tapi cuti ciput jek?
konpius..tambang makin lama makin naik..aiseymannn~~~


tiba2 dengar suara ati sound
....

hoiiii...raya lambat lagik ah!banyak berangan!

Sunday, May 16, 2010

aku pernah bergelar cikgu selama seminggu

dulu sebelum masuk usu aku pernah masuk upsi
walopon x sampai seminggu tapi sempat merasa jugak dipanggil cikgu
hahah..cikgu bio lagik x sesuaii x sesweiii
jiwa aku x pernah merasa nak jadi cikgu ekceli
sebab aku memang x pandai mengajar org
satu sebab lain..ak x cukup konpiden nak bdepan ngan org ramai
aku wat pilihan masuk upsi pon sebab mak aku yang suruh letak
so aku letakla 1 dari 8 pilihan..sekali dapat
rezeki kat situ tp x tahan lama x sampai seminggu
rezeki lain dtg..dapat usu..memang da cita2 duk berangan dr kecik nak jadi doc..alhamdulillah dapat
tapi bukan nak entry pasal cita2 skarang
nak entry pasal cikgu student skolah dan dot dot dot
sempena hari guru....

dulu kat skolah aku masuk dalam kaetgori budak biasa la
tadak la nakal gila vavi tapi tak la skema rabak
biasa2 jek..penah jugak buat salah,penah jugak kena marah,penah jugak kena rotan,penah kena halau dr kelas,penah kena lari pusing padang...tapi penah la jugak nek pnts time adiah
hahah..bukan nak bangga dek non
cuma aku nak menampakkan gambaran aku sorang student yang stabil..ada baik dan jahatnya
org cakap kalo baik sgt xbest jugak..xde kenangan nak dikenang
tapi kalo nakal sgt pon xbest jugak...asyik kena maki..wat malu mak pak..berdosa wei
kalo dengan cikgu plak
aku jarang buat hal..
cuma pernah cikgu mengadu kat mak aku bawak benda haram g skolah
ciss novel jek pon..kecoh la cikgu..hahah
pastu penah mengadap pengetua sbb kuar hostel tanpa kbenaran
ala..pegi beli rt canai jek pon..kecoh la cikgu nih..hahah
penah la jugak cikgu mengadu kat mak,aku x g skolah sbb x siap keje tkt kena denda
alaa..cikgu nih suka kantoi kan aku..penat aku blakon sakit perut pagi tuh
hahah..cikgu memang x rock,,malu sayer..
yg lain biasa2 jek...mengata mengumpat cikgu tuh adat
tipulah kalo x penah kan..hahah..ampun cikgu

tapi walo macam mana pon kita dulu
budak nakal perangai cam setan @
budak baik skema rabak @
budak rajin @ malas macam haram
itu x kesah..xyah dikenang
lihat apa yg kita capai sekarang
kita xkan smpai ke tahap nih
kalo bukan bermula dari seorang insan yg bernama cikgu cikgi
so hargailah diorg..nanti kalo jumpa tgh2 jalan jgnla nak menyombong
haa..satu yg penting..jgn ada niat nk lepas dendam kat cikgu skrg
mane tao ade x puas ati ngan cikgu sbb kena rotan dulu
simpan niat nak bls dendam bila dah besar..cikgu kan da tua
hahah..dulu aku penah ada niat macam nih
jangan wei...berdosa berdendam dek non

TERIMA KASIH CIKGU SEMUA..SELAMAT HARI GURU!!!!


psss...gila rindu zaman sekulah!

khilaf

sungguh x best rasanya bila semalam rumah kena masuk pencuri
dahla time tuh ramai dalam rumah duk bkumpul dalam bilik
time malam minggu lagik...jiran2 ramai yg lepak luar rumah
benda jadik memang tanpa sedar..skit pon x dengar tanda2 org masuk umah
aiseyyman..walopon bukan barang sndr yg hilang
tapi tetap rasa bsalah yang amat..
sebab aku adalah org last duk dekat pintu
n aku yg biarkan pintu rumah x bkunci.....oww ya Allah such a BIG mistake i've done
tapi nak menyesal x berguna..kat cni kalo dah hilang barang jangan berangan akan dpt balik
mustahil gila der!
cuma sama2 ambek pengajaran..sekali kena baru nak beringat kan
hati2 jelah kawan2..xyah percaya kat sape2
ko kat cni memang slalu kena aim
konon ko kaya banyak harta so kalo hilang sikit2 tadak hal
kepla otak la..ingat mak pak kita carik duit goyang kaki ke

ishh..kalo lah dapat pencuri tuh
nak jek penyet2 dia letak dalam botol
pastu buang kat tengah2 laut
biar kena makan ngan ikan jaws
ha...kan da fantasi terlebey...

Monday, May 10, 2010

mintak pelempang satu

aku memang jenis hangat2 tahik ayam
baru taip entry 2-3 ayat pastu blank
save dalam draft--> terjun katil
tapi malam nih nak update jugak..nak jugak
nak membebel kat diri sendiri
sungguh kuciwa ngan diri sendiri
umur sudah 23 tapi still x reti nak jaga diri sendiri
maksudnya masih x reti nak piker panjang buat keputusan terbaik utk diri sndr
masih x reti nak bezakan mana perlu mana tidak
terlalu ikutkan perasaan ikutkan kehendak bukan keperluan
langsung x matang dalam manage life sendirik
terutama bab manage duit..fail fail!!
duit mengalir laju ikot celah jari
kadang x sedar pon bila duit keluar,sedar2 tgk akaun...

cilake duit aku tinggal ciput!

eh betol ke akaun aku nih...gosok mata..haaaa
ahhh tidak2 start esok aku nak kena jimat..
kena belanja xlebey 10k satu ari
xley makan kat luar..jimat2!
xley shopping bnd mengarut..jimat2!

tapi sayangnya...
tahan la stgh hari azamnya tuh
lepas tuh..kelaut~~~

umur dah makin menua
tapi aku rasa masih cam budak2
yang perlu dikontrol mak ayah lagik
x macam abang2 aku
seingat aku umur 20-an diorg dah nampak macam dewasa
aku??huhh..f5 pon x lepas
mak aku pon suka cakap aku 3suku..hahahahhaha
kesian aku..
aku sangat respect pada abang 2nd aku
bukan nak puji
tapi dia memang idola terdekat aku lah
umur 23 dia dah start keje
dia sempoi jek tapi dia rajin keje
umur awal 30an dah ada syarikat sendiri
atas usaha diri sendiri
sikit pon tadak myusahkan family
dia berani buat keputusan sendiri berani bdepan ngan rsiko
tak macam aku..beza sangat
umur 23 masih myusahkan mak pak
masih tkt2 ngan keputusan sndr..level konpiden aku memang rendah tahap sayur taugeh
masih suka jugak paww duit mak ayah sbb duit pinjaman suka buat joli2
aduyaiiii bdosanya aku....mak ayah maapkan anakmu yg sengal ini


nak cuba berubah jadi lebih matang
lebih konpiden lebih berani lebih bdikari..insyaAllah
memang kena cuba walopon pelan2

tawaran istimewa..kawan2 lempang jek aku kalo nampak aku kelaut

Sunday, May 9, 2010

emak sangat comel

kalau sebelumnya aku akan kol mak aku wish selamat ari ibu
tapi tidak hari nih
aku was-was nak wish
bukan sebab ape
last year masa aku wish
mak aku cakap
'tiap2 hari pun hari ibu jadi tiap2 hari kena ingat kat ibu'
alaaaa mak x rock langsung..hahah
so hari nih aku wat keputusan nak sms jek
nak tgk reaksi mak aku camne
sekali mak reply:

terima kasih ingat hari ibu.tapi jgn ingat pd masa hari ibu saja ya!ema dan sarah,emak sayang kamu berdua

see...mak memang skema kalau reply sms
dia akan amek masa mungkin hampir 15 mnt nak taip 1 sms
hahah..mak mak
mak jugak suka buat2 tacing..
suka bagi ayat bunga2 gitu..maklumlah dulu mak pernah jadi cikgu BM
hahah...mak mak
tapi betol aku sangat hepi mak reply macam nih
mak aku memang suweeet habes
sayang mak sangat sangat




terima kasih mak atas segala-galanya
terlalu banyak jasa yg mungkin tak terbalas
aku sanjung segala pengorbananmu
sayang emak dunia akhirat


ketidakhepian

pernah tak rasa down tiba2
aku benci betol feeling camnih
xtao ape punca tapi..
tiba2 rasa cepat nak marah
buat serba benda jadi x tentu arah
rasa diri sangat x berguna...sangat
malas nak senyum
malas nak cakap banyak
malas nak makan..*ini tipu*
rasa x puas hati xsemena2
padahal takde orang cari pasal pon
bodoh la perasaan ni
tolongla main jauh2
malas nak layan

Saturday, May 8, 2010

klasik

hari ni tersemangat plak aku search semua lagu2 zaman 90an dulu
nih impak duk perli2 lagu fiona..tapi.....
sekali layan balik lagu2 lama nih memang boley wat teringat zaman dulu
zaman hingusan-zaman aku hidup membesar dengan 4 abang
jadi dah terbiasa dengan lagu2 nih...
kire macam dah membesar bsama la
antara band yang aku minat yang lagu2 diorg memang melekat ah kat kepla..tyme tulah..
KRU-SLAM-UKAYS-EXIST...gila retro..hahah
pastu kalo boyband dari mat saleh of course la
BSB-NSYNC-911-NIRVANA...ape kejadah lagik..lupa dah
zaman dulu kalo tgk video klip diorg x rasa pon benda tuh macam lawak
tapi cuba sekarang tgk balik
sure gelak guling2 ah..lawak der..sorg2 bajet kool giler..tapi find la sesuai ngan zamannya
cuba sekarang buat video klip macam tuh...sumpah rtm pon x sudi nak siar
haaaaa
tapi bagi aku lah lagu2 zaman dulu byk yg best2 gak
walaupun lagu jiwang tapi still boleh masuk telinga lah
masuk tahun 2000++ datang boyband yg ntah pape
sudu la garpu la...lagu jiwang meleleh habis
sayu sangat sampai x sanggup nak dengar dah..hahah


dulu cepat benar terpengaruh dengan tv..ape jek tunjuk kat tv mesti nak try..contohnya tepon smartshop..ade lagi..



*ingat lagi tyme budak2 dulu kalo kuar lagu nih terus ambek penyapu buat tongkat nak menari macam elite..hahah..macam haram 3 suku*




Thursday, May 6, 2010

hey...aku bahagia


aku bahagia
sebab dah boleh sebut
SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
TTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
dengan jelas lagi nyata
wakakaka...
saat yang paling dinanti-nantikan
pujukan aku pada doc gigi berhasil

tapi kebahagiaan ini tidak lama
masih dalam observasi
kalau lidah still hegeh nak tolak gigi
terpaksa pasang lagi benda bodoh tu....
tsk!!!!!

Monday, May 3, 2010

it's nice to sharing

nah baca artikel nih
aku celup sadur dari ILuvIslam
memang terbaek untuk yg masih single mingle..macam aku...hahahahah

Kenapa Aku Masih Solo
www.iluvislam.com
oleh: afdhal87
editor: deynarashid

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.

Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah.

Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu. Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.

Demikian juga perkahwinan.

Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kea lam berumahtangga.

Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu. Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu.

Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya.

Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.

Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi.

Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali. Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.

Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat. Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai.

Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.

ok faham tak apa yang cuba dsampaikan??

so lepas nih kalo ade lagi yang sibuk nak tanya aku

nape aku single???

nah jawapan aku:


sebab bukan senang nk cari calon suami berbanding ngan calon boipren

cukup dewasa tak jawapan aku..hahahhaha

ok dah..jangan banyak tanya lagik!!

psss...cuba baca yang ni plak..menarik!