Sunday, October 31, 2010

info baru bagi yang belom tahu

anda seorang stalker?
yes...u are!
aku baru dapat tahu
kalau nak spy orang dari belakang
jangan pandang kepala dia
sebab apa?
sebab manusia ada 6sense spesel
interaksi mata dengan mata
yang mana otak akan olah cakap ada orang tgh pandang kita
kalau nak spy orang
sebaiknya pandang kaki
sebab apa?
sebab kaki bukan 6sense
pandang benda lain pon boley...hehee...

amacam bergune?

jangan tanya dari mana aku dapat info ni...nanti korang tak percaya
haha!


Wednesday, October 27, 2010

hati emak

comel bet0l mak aku
teng0kla sms dia
"salam ma.apa kbar?sbk ke sekarang ni?sedih mak baca berita pelajar msia mati di bandung,teringat mak kat EMMA"
dalam fon semalam p0n x habis2 menyatakan kerisauan dia tu
"ma tensi0n sangat ke study tu?jangan tensi0n2 sangat...jaga kshtn.jgn lupa makan,kalau sakit terus pegi jumpa doc"

dalam terharu ngan 'keprihatinan' hati ibu ni...rasa nak gelak p0n ada
kalau mak nak tahu..anak mak sekarang sikit p0n x stress...nih el0k duk lenggang per0t je skarang
insyaAllah xkan pernah mati kelaparan..mati kekenyangan mungkin keh2
macam tulah mak mak kan...sayang bet0l dia kat kita*eh eh perasan*
sikit pon x berkira ngan kita
jadi jangan kita berkira ngan mak kita jugak
kalo mak minta t0long jangan suka tangguh2, buat muka tenuk
jangan ada prinsip..'duit mak duit saya,duit saya duit saya'..heheee
senangkan hati mak kita selagi mereka masih ada
@ selagi kita masih ada...yang tua x semestinya pergi dulu kan.....

Sunday, October 24, 2010

nasi arab

selamat pagi dunia!
cewah macam tak caye
aku bangun pagi hari ahad..bangun dan bersemangat touchup bilik skit,
pastu basuh segala baju2 k0tor,mandi dan buat keje sk0lah
bukan selalu macam ni beb..tu yg bangga terlebey heh
baru brapa minit baca buku tiba2 perut berd0ndang sayang
kacau daun betol..aku pujuk perut 'tape sayang nanti lunch kita makan sedap2'
dia pr0tes..aku malas nak layan aku suap dia ngan jac0bs 5-6 keping
baru reti nak diam..tapi kosentrasi pada buku dah lari
tiba2 aku g0ogle mesra.net cari ilham nak masak apa lunch nanti

macam2 ada...nasi arab,nasi ayam,nasi car0t,nasi tomat0,nasi kuning...grrrrr
aku kembali ke alam realiti...toksah berangan lebih
dapur kering k0ntang..da berbulan x berasap
hampes....

Sunday, October 17, 2010

doctor la sangat...pengsan!

Criterias for becoming a Malaysian Govt Doctor. Theres no need for an aptitude test. Students should consider these requirements:


1. No life outside medicine; this includes dating, sports, clubbing, chores for your parents and visiting the toilet


2. Not to live with your parents. Move out ASAP as they will never understand the ludicrous working hours that u go through.Furthermore, chores are not suitable for u as to rule No.1.


3. Not to be married until completion of all 4 years of Govt Compulsory service as u will be transferred left and right to some of the most remote Govt clinics in Malaysia. Having wife and kids to follow you to your new working area may increase high level of stress on all parties. Furthermore, if your spouse is a Govt Doctor, he/she will also be transferred away from u and no matter what appeal is made, KKM will put up a deaf ear (unless u have big cables or of a certain skin color).


4. If married, no to have children until u finish all 4 years of Govt Compulsory service, as to which u and your spouse will not have much time for your child/children or they end up not recognizing u and refer the Indonesian maid as their mother (change in language patterns commonly follow).


5. To obtain life insurance once your govt service begins as there is not many claims for accidents during work. Don't be fooled, Doctoring in Malaysia is hazardous.


6. Able to withstand 36 hours of non stop work and stress without mistakenly labeling Left for Right or uvula for vulva (or Volvo S40)


7. To buy a car with complete safety features (like I'm doing) which includes multiple airbags, ABS, EBD, side-front-rear-top-parallel and diagonal impact bars and seat belts to ensure survivability if u are involved in an accident because your driving resembled a drunkard maniac after working in the hospital for 40 hrs non stop.


8. Constant supply of coffee


9. Nicotine Patch as u will have the urge to start smoking due to overwhelming stress


10. Interest in watching medical sitcoms such as House MD, Scrubs, ER, Grays Anatomy and Chicago Hope to inspire u to continue your life as a doctor as the exciting things u see on TV does not resemble the real life of a Malaysian govt doctor.


11. Not to have any pets or plants (not even cactuses) as u will have no time to feed or care for them and eventually all will end up in your mortuary.


12. Able to endure the stench of your own sweat as to when 36 hours "on call" does not permit u time to bathe or freshen up.


13. Able to carry on working without food or water over 15 hours. ( I was in OT for 16 hrs without food, water or bathroom breaks). If during fasting month, able to break your fast with ?water for injection? as u had no time to buy food.


14. Able to come to work with fever/cough/illness or physical disability (sprained ankle etc) as to which doctors do not deserve MCs. (My MO was on crutches during rounds)


15. Able to stand scolding, destructive criticism, kiss ass behaviors, racial bias, finger pointing, scape goating, and in competency from your superiors.


16. Able to withstand the jealousy when your friends call u up for some fun and ur stuck in the hospital during on call.




(▒)(▒)_______███☼███____(▒)(▒)
(▒)(█)(▒)__ ███_☼██████
_(▒)(▒)___██____████████
_________██____███▒▒▄▒▒
__________██____█▒▒▒▒▒▒
___________██____ █▒▒▒♥___(▒)(▒)
____________██_____▒▒____(▒)(█)(▒)
__________ __██____▒▒______(▒)(▒)
_____________██__▓▓▒▓_______█
________██__██ ▓▓▓▒▒▒▓____█
_(▒)(▒)___███_ ▓▓_▓▓▓▓▓___█
(▒)(█)(▒)______▓▓__▓▓▓▓▓___█
_(▒)(▒)_____ _▓▓__▓▓▓▓▓___█___█
___________ ▓▓___▓▓▓▓_▓___█_█
__________ ▓▓___▓▓▓▓__▓▓__█
_________ ▓▓___███☼█__▓▓__█
___♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥ __▓▓_█
___ ♥▒♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒♥__▒▒▒
____ ♥▒♥▒▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒____█
______ ♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒♥__█
________ ♥▒▒♥▒▒♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒♥
___________♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒▒♥▒▒♥▒
_______________▓▓_▓▓
_(▒)(▒)_________▓▓_▓▓
(▒)(█)(▒)_______▓▓_▓▓
_(▒)(▒)_________▓▓_▓▓
_______________▓▓_▓▓
_______________▓▓▓▓
_______________▓▓▓
______█████████
________██____██
______█☼█____██
______█_______██
______________█☼█
______________██__█▄


Thursday, October 14, 2010

kenduri kendara


sepatutnya aku kat umah malam ni
bersama2 berbizi-bizian ngan family
urus kenduri 'sambut menantu' abang ke3 aku
kelaka plak bila mak cakap nak g jemput menantu pg esok
setau aku family pompuan yg dtg hantar panten ke umah family laki
tp disebabkan umah ktorang dekat*dah namanya satu kg dekn0n ooii*
so mak ayah panten laki la yg pi jemput panten p0mpuan tu
hahaa...entah adat mana p0n aku x paham daa

aku suka kalo ada kenduri camni kat umah..meriah!
aku paling suka part bungkus cenderahati tetamu
pastu part bergambar berp0sing2 maut *over ngalahkan panten kao!*
part buka hadiah pon best *macam la hadiah aku*
sebab jarang sangat kot nak ada kenduri besar2 camni
tu yg eksaited terlebey
nak tunggu kenduri lagi besar mestilah tyme i kawen kan...auuww auww*tiba2 miang*

hiii maka bertambah la sorang lagi ahli keluarga baru
kak ipar..walop0n umur lebey muda 3 ta0n dr aku
tape2...aku x tercabar...*eh eh eh...hiii*
moge majlis 'sambut menantu' sok bjalan lancar
moge2 cuaca elok,makanan cukup,tetamu puas ati
amin


akhirnya nikoh jugok abg aku nih
ade gok org nok ke mu amir op...hahahaaa





Wednesday, October 13, 2010

gigi besi

kan best kalo ada benda alah nih
x perlu pakai gigi besi tu lagi
tapi ni maybe untuk mild case jek
semalam baru jek pegi kontrol braces
setelah 5 bulan x kontrol..gila ke tak??
mak aii betol kata orang beauty is pain
skarang nak ketap gigi pon sakit
ape lagi nak kunyah makanan
sakitnya smpai ke hidung
tapi dah gatal sangat nak pakai
k0non biar konpiden cakap ngan patient nanti..konon!
*cis..kalo gigi cantik tapi cakap tade p0int watpe gak..hahaaa*
entah sempat ke tak bukak braces ni b4 abis clinical
x sabar sangat aku nak buka benda alah ni
x best wei..tiap kali siap makan nak kena korek2 dulu
cermin kecik ngan lidi cungkil wajib de lam poket
kalo dulu malu2 gak nak korek tapi skarang x lagi
kat mana2 aku bedal korek gigi..member2 pon naik malu
huahua..sori la beb
lagi malu kalo cakap lada bsepah lekat celah gigi kan..heh

problem gigi aku..open bite pastu ada 2 gigi yg rotate 180 degree
n0ti punya gigi!
*bukan gigi aku*

sekarang tambah alat baru plak..spring ape ntah
macam2 rekaan daa
perih2

Tuesday, October 12, 2010

muhasabah

hari ni pulang rumah seperti biasa jam 2
pulang dan bosan....yer sangat bosan
sekarang aku posting kat department radiology
pergi dengan otak kosong pulang dengan otak kos0ng..hoyeah
baru minggu satu kat sana..'enjin belom panas' kata orang
masa k0s0ng aku banyak habiskan dengan aktiviti2 membina lemak badan
yeah..makan depan yesTV pastu melenggok depan tv pastu makan lagi pastu dah bosan sangat masuk tido..sebelum tido wajib berangan
eh bukan berangan ape...sekadar 'muhasabah diri'
piker2 renung2 balik ape pbuatan tingkah laku kata2 aku pada orang sekeliling sepanjang hari
berpiker dan menyesal
yer..kadang2 apa yang dalam hati kita x sama dengan apa yg kita ungkapkan
kadang kita x jadi diri sendiri
kadang kita terikut2 dengan tingkah seseorang semata2 untuk menyenangkan hati org tersebut
itu niat kita
tapi kadang orang jadi salah paham..orang kata kita plastik..huuu
tapi takpe..cubalah untuk myenangkan hati semua orang selagi boley selagi hati kita mampu

satu hal lagi..bila dipiker2 balik aku mula setuju dengan pendapat mak ayah tentang aku
diorang cakap aku tak ramah..x pandai komunikasi dengan orang
dulu aku menentang sebab aku rasa aku dah cukup riuh dikalangan member2
tapi hari ini aku mula sedar sesuatu
memang betol kata diorang..aku tak ramah
sejak masuk clinical year dah berapa puluh kali aku kena marah ngan patient ngan doctor2 senior
sebab apa?sebab komunikasi yang salah
berkerja dengan manusia..komunikasi adalah elemen paling penting
ko pandai macam ape pon tapi kalo mulut ko berat,kaku,x ramah mesra
ko xkan berjaya..orang xkan ingat ko org xkan datang lagi pada ko
contoh situasi..
tadi pagi aku kena marah ngan sorang patient
sebab apa?sebab komunikasi yg salah
aku tanya patient tanpa perhati betol2 arahan di kertas
x psal2 aku dah 'myusahkan' patient
*sebenarnya x myusahkan sangat p0n..patient tu yg mengada..wekkkk!!!*
hihi..tgk xnak mgaku salah lagi ko..hehee..
memang salah aku pon,kal0 aku buat kerja ngan teliti pasti x jadi macam tu
pasti aku dapat myenangkan hati patient tu
okei pak saya sedar kat mana salah saya...
*tapi bapak tetap salah jugak..over nak mampus mereka cerita memburuk2kan aku*
=p

Monday, October 4, 2010

berakhirlah syawal 2010

hehe jakun gila bila tiba-tiba aku buat entry raya
walaopon dah masuk bulan zulkaedah
tapi tape..sebab aku rindu sama orang rumah
jadi aku hapdet cerita mereka
gambar-gambar mereka
suka hati jek..

okei ape yg best raya ta0n nih?
opk0s raya ngan family walopon tahun ni x cukup ahli keturunan Majid

bermaap-maapan..pas rayer buat dosa lagi..wahahaaa...tapi tape2 air dicincang takkan putus..kan kan kan
berposingan kenang-kenangan....rindu!

makan besar..time2 nilah kita nak mengada nak request semua mknn kegemaran..kon0n anak perantauan sesekali balik umah nak makan air tangan mak...k0non la kan..
tyme2 nilah juga nak kuarkan semua pinggan mgkk kesayangan yg b4 nih duk pajan lam almari kaca jek..kon0n raya semua pon nak lawa..hek eleh..hahaaa

paling aku nanti..paling aku chenta mati..DUIT RAYA!!hua haa
walopon taun nih kutipan kurang memuaskan tapi takpe..balik bukan poket kos0ng ;)

walopon tahun ni x sempat beraya sama member2 kat mesia tapi sempat juga buat open house kat medan..beraya gila2 bersama mereka yang..oh kec0h x hengat!

okei jumpa lagi syawal ta0n depan..kalo masih panjang umur kita =)

_♥___8888_________8888888____8888____________8888__88888888888
_____8888________888888888____8888____♥_____8888___88888888888
_____8888_______8888___8888____8888________8888____8888_____♥_
_____8888___♥___8888_♥_8888_____8888______8888_____88888888___
_____8888_______8888___8888______8888____8888___♥__88888888___
_____8888_______8888___8888_______8888__8888_______8888_______
_____8888888888__888888888_________88888888________88888888888
__♥__8888888888___8888888____♥______888888_________88888888888