Tuesday, October 12, 2010

muhasabah

hari ni pulang rumah seperti biasa jam 2
pulang dan bosan....yer sangat bosan
sekarang aku posting kat department radiology
pergi dengan otak kosong pulang dengan otak kos0ng..hoyeah
baru minggu satu kat sana..'enjin belom panas' kata orang
masa k0s0ng aku banyak habiskan dengan aktiviti2 membina lemak badan
yeah..makan depan yesTV pastu melenggok depan tv pastu makan lagi pastu dah bosan sangat masuk tido..sebelum tido wajib berangan
eh bukan berangan ape...sekadar 'muhasabah diri'
piker2 renung2 balik ape pbuatan tingkah laku kata2 aku pada orang sekeliling sepanjang hari
berpiker dan menyesal
yer..kadang2 apa yang dalam hati kita x sama dengan apa yg kita ungkapkan
kadang kita x jadi diri sendiri
kadang kita terikut2 dengan tingkah seseorang semata2 untuk menyenangkan hati org tersebut
itu niat kita
tapi kadang orang jadi salah paham..orang kata kita plastik..huuu
tapi takpe..cubalah untuk myenangkan hati semua orang selagi boley selagi hati kita mampu

satu hal lagi..bila dipiker2 balik aku mula setuju dengan pendapat mak ayah tentang aku
diorang cakap aku tak ramah..x pandai komunikasi dengan orang
dulu aku menentang sebab aku rasa aku dah cukup riuh dikalangan member2
tapi hari ini aku mula sedar sesuatu
memang betol kata diorang..aku tak ramah
sejak masuk clinical year dah berapa puluh kali aku kena marah ngan patient ngan doctor2 senior
sebab apa?sebab komunikasi yang salah
berkerja dengan manusia..komunikasi adalah elemen paling penting
ko pandai macam ape pon tapi kalo mulut ko berat,kaku,x ramah mesra
ko xkan berjaya..orang xkan ingat ko org xkan datang lagi pada ko
contoh situasi..
tadi pagi aku kena marah ngan sorang patient
sebab apa?sebab komunikasi yg salah
aku tanya patient tanpa perhati betol2 arahan di kertas
x psal2 aku dah 'myusahkan' patient
*sebenarnya x myusahkan sangat p0n..patient tu yg mengada..wekkkk!!!*
hihi..tgk xnak mgaku salah lagi ko..hehee..
memang salah aku pon,kal0 aku buat kerja ngan teliti pasti x jadi macam tu
pasti aku dapat myenangkan hati patient tu
okei pak saya sedar kat mana salah saya...
*tapi bapak tetap salah jugak..over nak mampus mereka cerita memburuk2kan aku*
=p

No comments: