Sunday, December 25, 2011

cuti 2 hari w00ot

medan cuti 2 hari
bukan senang nak dapat cuti macam ni
org medan hardw0rking woo..cuti hujung minggu pun sehari jek
=p

macam biasa seperti dah disepakati,sempena bulan terakhir kat medan
tiap hujung minggu kami nak masak makan sama2
olololoooo suweeetnya dia buek!
=D


ayam penyet tadaaa!!!


puas hati masak,c0st rendah dapat makan 2 kali lagi
nanti nak berguru buleh tunjuk skill kat mak
hihiii berangan b0lehlaa

petangnya..
''ph0tosh00t'' belakang umah jerr
kawan2 memang sp0rting gila layan aku yang k0non nak asah skill
biasalah budak baru belajar
=p




es0k?
study maaa..paper midtest p0sttest yaww
wish me luck
daaa!

Saturday, December 24, 2011

favourite spot

kalau student USU (university of north sumatra)..ecehhh nak jugak translate lam english,baru nampak kelas sikit jah muehehee..erm kalau student USU,tipulah kalau kata tak pernah jejak PAJUS (pajak USU),kat tempat kita lebih kurang macam pasar universiti laa
kat sini macam2 boleh dapat,dari alat tulis,baju,beg,kasut,cermin mata p0n ada..lapt0p handph0ne pon ada jual..memang mantap.harga?opk0s memuaskan,yelah harga student la dia kasi,kalau tak puas ati leh tawar menawar sampai puas ati lah =)
kalau dulu masa 1st year suka datang sini b0r0ng cd banyak2 esp m0vie k0rea,sanggup teng0k dengan subtitle ind0nesia asal dapat teng0k,gigih gigih..
sekarang kalau pegi pajus suka cuci mata..teng0k baju skirt selendang banyak pilihan n tak payah pening kepala sangat nak tawar harga sebab dia0rang letak harga tak mahal sangat,tak macam dekat pasar2 b0r0ng kat luar,harga mesti nak letak 2 kali ganda
ohh satu tips kalau k0rang datang sh0ping kat ind0nesia,kalau nak tawar harga silalah tawar separuh dari harga yang diorang letak..sila lah ya =)

balik kampung nanti dah tak jumpa dah tempat macam ni..sure!


sementara tunggu gambar siap..lets take da picca!


deretan kedai kat pajus


sambil sh0ping sambil pekena mee ayam =)

macam2 perfume ada,cakap jek nak nama ape..paris hilt0n?fl0ra gucci?blablablaa..murah meriah!

GURCI u...kau ada??


menunggu gambar siap dicuci..kedekut punya orang,cuci gambar kat pajus jek..rp10k(~rm 3) dapat berpuluh2 keping gambar,hemat hemat


makcik semangat shoping..mesti tanak kalah punya hahaaa =p

Wednesday, December 21, 2011

bunga





cantik kan dia?
dulu aku x minat p0n dia,tapi bila dah berubah macam ni tiba2 jadi terminat
suka nak follow perkembangan dia
harap sangat dia tetap istiqamah dengan perubahan ni
bukan senang nak berubah
tipulah kalau kita cakap tak pernah terdetik dalam hati nak berubah ke arah kebaikan
tapi kita sendiri yang suka bagi alasan kan?
alasan untuk menunda hidayah Allah
andai kata hidayah itu hanya datang sekali
kitalah hamba yang paling rugi dunia akhirat nauzubillah


sekadar berk0ngsi ni aku copy paste dari fb member
entah bet0l @ tidak wallahualam
tapi banyak pengajaran dari situ
benda yang sering kita pandang remeh
tapi benda remeh tula yang heret kita ke neraka jahanam
nauzubillah ya Allah
Pada suatu hari, ada seorang wanita meninggal dunia, dan lepas dia meninggal, 3 hari berturut-turut suaminya bermimpi si isteri menyuruhnya menggali semula kubur dan si suami pun jumpa tok imam dan minta digalikan semula kubur isterinya. Tok imam kata itu hanya mainan tidur, maklumlah isterinya baru saja meninggal. Tapi si suami menjawab ini betul-betul dan dia yakin. Mereka pun mula menggali ku...bur tersebut, ternyata isterinya memang benar-benar hidup. Tapi tangan dan kakinya hitam legam macam hangus dibakar. Isterinya sempat bercakap pada suaminya, saya nak abang nasihatkan wanita-wanita di dunia ni, istiqamahlah menjaga aurat, selama ni saya bertudung dan menutup aurat, tapi saya lupa kadang-kadang nampak kulit saya yang melebihi pergelangan tangan (tersingkap lengan baju) dan saya lupa memakai stokin (tutup aurat kaki). Tiga hari saya di dalam sana sama seperti 3000 tahun di dunia, cukup terseksa abang. Nasihat pada wanita-wanita di luar sana, jangan mereka anggap remeh tentang penjagaan aurat. Selepas isterinya menceritakan hal tersebut, isterinya sempat mengucap dua kalimah syahadah dan terus meninggal dunia kembali.
sekadar berk0ngsi dan peringatan buat kita semua hambaNya

"bunga jangan kau layu sebelum berkembang"

Monday, December 19, 2011

like br0 like sista

chatting ngan my br0 yang baru tahu apa itu erti YM
dan yang lagi menarik hanya ada dua org c0ntact list dia..aku dan adik aku
tiap kali dia l0g in kit0rang akan bahan dia cukup2 hahaaaaaa
nasib nasib dapat adik macam kitorang

Rushdi Majid: tahun depan buleh makan ikan bakor..nak ambik yg mahal...

emma mardhiah: insyaAllah..gaji pertama jelah..hahaa

Rushdi Majid: pertama, kedua & ketiga,...ha..ha...ha..keempat untuk abg sulong..

emma mardhiah: malas layan eh..nak kena kedekut jug0kla macam abg sul0ng hahaa

Rushdi Majid: mana buleh gitu...abg sulong kena lebih sebab dia lah booking tiket, hantar gi mana2 dan mcm2 lagilah..

heh rindu plak rasa kat dik beradik sume,kalau dulu abang2 aku ni jahat sungguh suka buli aku..dan aku plak balas dendam buli adik aku plak muehehee
tapi bila da makin besar jadi makin rapat,tula yang best adik beradik ramai tahu!nanti nak beranak tiap tahun biar anak buleh buat team futsal muahaha!

Sunday, December 18, 2011

hujung minggu

dah lama betul x buat aktiviti masak2
hari ni macam biasa aku lah bangun paling lambat padahal semalam bukan main semangat nak bangun awal nak pegi pasar beli barang
nasib aku ada kawan yang lebih semangat
bangun tido sume duk sibuk masak
ada yang duk buat kuah steamb0t,ade yg buat pencicah*bet0l ke dak perkataan ni?*
aku tukang rasa jelah

jeng jeng jeng

tada siap!

hi saya mr.krab!saya adalah mangsa perempuan2 yang rakus itu =)

saya sedia untuk dimasak =)

glup glup

next week masak apa yer??



Friday, December 16, 2011

testing

baru belajar cara nak besar gabakkan gambar dalam blog heh =p

Sunday, December 11, 2011

1 bulan lagi =)

yup..dalam masa 1 bulan lagi insyaAllah aku akan menamatkan pengajian aku dalam bidang ini.5 tahun setengah bukan waktu yang singkat,orang lain mungkin dah merasa gaji 1 tahun,tapi aku masih merangkak nak habiskan study,belum cerita 2 tahun khidmat sebagai HO lagi..terus stress tiba2 bila mengingatkan beban tanggungjawab nanti

yup..jadi tinggal 1 bulan lebih lagi aku akan meninggalkan kota medan,tempat aku mendewasa.disini aku belajar macam2,aku belajar menjadi sorang yang lebih kuat,lebih berdikari..dan juga lebih licik haha!kata orang,kalau kau b0leh survive kat kota medan,campak lah kat mana negara p0n insyaAllah ko b0leh survive..teng0k tu betapa gahnya kota medan haha!

dan..tinggal satu bulan lebih lagi duduk sebumbung dengan kawan2..hampir 6 tahun usia perkenalan kami,hampir 6 tahun tinggal sebumbung,masak dengan perangai masing2..gelak ketawa nangis marah maki gelak lagi..haha!pasti aku rindu!

mari kita tidak sia2kan waktu 1 bulan ini =)

Friday, December 2, 2011

jauh

1230am:


makin jauh kau merantau makin kau tahu menghargai tanah tumpah darah kau
makin jauh seseorang dari mata makin kau tahu pentingnya dia disisi kau






pss...duh laparnya!!!

Sunday, November 27, 2011

terakhir di Medan

ehee ini cerita lama,13 n0v lalu rakan2 yg suweet surprise kan saya
''happy advance 24th"

terima kasih sayangssss
juga buat semua yang wish beday
time kasih atas ingatannya

❤❤❤

kosong..mana yang lain???

awalnya saya membebel jugak sebab diorang datang lambat,rupanya diorang ada pr0jek lain hehe

bermanja2

kawan2 yang canteq..mungkin belum berpunya heheeee

sorry yang ini dah berpunya =p

rambang mata

main masak-masak

makan dengan tekun

hehee terkejut saya

may 0ur friendship last f0rever amin

okei tua!

tata!


Saturday, October 8, 2011

happy d0ctors

video

trying to enj0y every last m0ment of med sch0ol
=)

Wednesday, October 5, 2011

anyam ketupat

kalau kegiatan mengumpat jek sering dikaitkan dengan perempuan kan
yelah memang diakui,tapi kadang2 tak sengaja pun ada haha
tapi kan..jangan tak tahu lelaki kalau mengumpat jauuuuuuuh lebih dasyat dari p0mpuan
fuhh laki kalo mengata belakang memang pedasss punyalah,lebih2 lagi kalau diorg duk bkumpul sama2 kaum diorg,sume p0n pakat nak tambah p0int
p0mpuan pulak jangan cepat cair sangat,pantang lelaki puji sikit dah tak b0leh tidur malam
terbawak2 dalam mimpi..over mak kau
kadang2 diorg puji sebab sengaja nak test jek,nak teng0k setakat mana keperasanan kaum hawa
last2 kat belakang diorg gelakkan kita kaw kaw punya
ish aku tadelah nak anti lelaki
menulis berdasarkan pengalaman..pernah aku duduk semeja dengan kawan lelaki
depan awek dia puji melambung lambung..el0k jek awek blah,trus mengata tanpa segan silu,aku yang dengar pun rasa nak penamp0 tapi eh tiba2 aku terj0in sama hahaa
eh aku macam tade topik sangat je kan heh

Friday, September 30, 2011

rand0m thinking


lampu isyarat kat sini buat syarat atas jalan jek
pak polisi pun tak larat nak kejar
sebab ramai sangat yang nak disaman
nanti balik kampung sendiri jangan bawak balik perangai samseng jalanan tuh
takut nanti duit gaji habis bayar saman je kan

medan o0h medan =)

Wednesday, September 28, 2011

uncomfortable conversation

ikuti perbualan mereka..

si A : weiiiiii tahniah dah selamat keluar baby girl, aku dah teng0k gamba laki ko post..c0mel macam ko lah!c0p2 nak jadi mak angkat *eksaited nih*

si B : time kaseh =)

si B : eh ko bila lagi,jangan tunggu tua nanti x laku dah wei.kesian gila sampai mati hidup s0rang2..cepat weh duda pun jadik ah wahahahaha

si A : *erk apa d0sa aku???*

si A : *pura2 internet offline*

nasib ko dah selamat beranak,kalo tak memang aku sumpah anak ko jadi k0pok leko,g0reng p0n s0dap

Monday, September 26, 2011

makan free sape x suka cik kiah oooi



acara : open house raya anak2 Ganu

waktu : 27 syawal 1432 H

menyediakan .....
mee kari,mee s0to,nasi paprik,sate ayam kuah kacang,kek batik,kek lapis,br0wnies,risol

kesimpulan : ser0nok makan sedap!say tenkiuuu kat YT atas tajaannya hahaa

tq pada semua yang hadir..anda semua memang terbaik dari ladang heh





Monday, September 19, 2011

i kn0w what u did last rayer...

22 syawal..tinggal lagi 8 hari,acam dah puasa sunat?settle puasa ganti dulu bagi yang berhutang yer,insyaAllah hutang aku tinggal 1 hari lagi yiiipaa yiiipaa


Align Centre


acam raya??ser0nok?excited?hiba?duka?lara?

macam biasa pasti ada yang ''syi0okkk wooo" pasti ada yang ''well well kureng"

yang best!!
-i cuti raya lama u..dapat cuti dekat 2 minggu =)
-sempat buat kuih raya dengan mak sambil g0sip2,jawab s0alan2 cepu cemas erk!
-beraya dengan kakak ipar baru =)
-ehem beraya dengan my new nik0n..saya kasi nama dia josh duhamel sebab nampak gagah hahaha =D
-1st time dapat duit raya dari abg n0.3 hahaaahampeh lu! =D
-dapat jumpa wh0le family,sedara mara,kawan2 lama ♥ⓛⓞⓥⓔ♥
-dapat makan sedap sedap sedap !!
-dapat bilik baru yes yes
-dapat jugak merasa open h0use rumah kak shima haha



yang macam kureng2 gitu...
-tahun last dapat duit raya
-duit raya berkurang skit
-baju raya beli online x sama dengan warna lam web,s0 beli tudung x match so pakai tudung hitam b0doh jek ahh x glam0ur haha!
-x dapat merasa solat terawih dan s0lat sunat raya kat kg..*ini paling sedih* =(
-x dapat attend banyak open h0use sebab dah balik medan


itu saja..salam syawal dari saya sekeluarga,maaf zahir batin ❤




scrolllllllllllll d0wn!









kalau tak salah dah 4 tahun macam ni jelah susun aturnya,mak cakap tunggu aku keje baru b0leh nak tukar s0fa,langsir,bunga...ehemmm amb0i mak mendalam maksud zzz

kononlah tahun ni nak buat kelainan ambek gambar depan lemari hahaa

acara wajib tiap kali pagi raya..acara yang dinanti,bersalaman mintak maap sambil hulur tangan mintak wet raya haha

b4 jalan raya wajiblah bergaya dengan harta orang well well

outdoor lah konon..kesian syamil kena ikut makcik dia yg x siuman

raya ke-3..balik kak farah tambah tak siuman jadinya

Medan : open h0use umah kak shima!time kasih tuan umah ❤



wassalam

Monday, August 1, 2011

berkat 1 Ramadhan =)

hari ini ujian pretest forensik ditunda ke hari lain
*senyum*
memang seperti yang dirancang,dengan langkah hidup segan mati tak mahu kami melangkah masuk ke bilik doc,kami duduk dengan penuh sopan,mata tunduk kebawah tenung nota atas riba
dalam hati....''doc tolonglah tunda hari lain tunda tunda...tolong ya Allah''

nak dipendekkan cerita banyak yang kitorang x boleh jawab
maklumlah baca last minute,memang sikit pon x hapal kebetulan doc penguji jenis yang nak hapal sejibik sejibon..memang terbaiklah kan

dan...mungkin berkat dari 1 Ramadhan,mood doc kebetulan baik,sikit pun x marah
dapat nasihat lagi ''belajarlah...bukan untuk siapa2 tapi untuk diri sendiri" *insaf*


Sunday, July 31, 2011

puasa bersama member

ini adalah tahun ke-6 berpuasa di Medan atau kata lain..Ramadhan terakhir di kota Medan
yuhuuu
dan..Ramadhan terakhir dengan member2 =(
tahun depan kalau panjang umur dah boleh sambut Ramadhan dengan family sendiri
dah boleh masak lauk berbuka untuk mak ayah *haram x penah sepanjang hayat..kah3*

walau jauh dari family,sambutan Ramadhan maintain meriah lebih kurang macam kat rumah sendiri
Ramadhan kali ini kitorang buat shift masak macam biasa,satu orang masak untuk satu hari lauk berbuka dan bersahur,suka hati nak masak lauk apa,syarat utama:no complaint sedap tak sedap wajib telan..hahaaa
bukan setakat shift masak,shift jadi imam terawih pun ada tahu...haahaa
bukan sebab apa..kitorang memang liat sikit nak pergi masjid
mungkin sebab suasana masjid kat sini macam kurang kondusif so kitorang lebih memilih untuk jemaah kat rumah jek
masuk part sahur macam tade masalah sangat
satu yang menariknya kat sini,tiap kali sahur akan ada orang datang kejutkan
''sahur...sahur.......ibu2 bapak2 bangun sahur......''
kalau datang hari semangat siap ada pasang lagu nasyid dekat corong masjid..tuh diaa..kampung kau ada??hahaa
kalau tak boleh puasa plak..pompuan sikit pon x perlu risau nak kena berlapar
x perlu nak malu sangatlah kalau nak bungkus nasi
sebab orang kat sini selamba dek je makan siang2 hari secara terbuka*kononlah dia sorang datang bulan* tapi..kalau rasa faham adat2 puasa,xyah lah contoh perangai ''konpiden'' depa nih ye

okeilah korang puasa lah el0k2
manfaatkan bulan penuh berkah ini dengan sebaik-baiknya
sebab belum tentu tahun depan Ramadhan menyapa kita lagi..kan..


Sunday, July 24, 2011

after 16 weeks......fuh!

posting surgery diawali dengan bedah saraf selama 2 minggu kemudian bedah umum 10 minggu dan berakhir di bedah orthopaedi selama 4 minggu
satu kata yang menggambarkan segalanya...FUHHH!*lega*
kalau nak dibandingkan dengan penat seorang HO berbanding koas ni apelah sangat kan
cuma sedikit sebanyak sepanjang koas ni dapatlah melatih fizikal dan mental jadi lebih kuat
kat sini banyak benda dapat belajar terutama dari segi praktikal
diakuilah memang tak mantap sangat tapi at least pernah tengok dan cuba buat
mungkin boleh buat bekalan waktu HO nanti

a baby with meningoencephalocele

Osteosarcoma:curettage+bone gross

flame burn injury..poor him

he lost his toes

telinga robek..



*some photo steal from friends album..halal eh*


dah cukup skit2 dulu...bye SURGERY!

FORENSIC here i come!


selamat menyambut RAMADHAN yang bakal tiba
semoga kita mendapat berkat dan rahmatNya

Monday, July 4, 2011

spirit

baru aku perasan rutin hidup aku sehari2 sama
balik h0spital-mandi-lappy-tidur-lappy lagi-tidur lagi-hospital lagi-oncall-balik rumah-tidur-hospital lagi
secara jujur memang muak,muak sangat2 sampai rasa nak terbang malaysia sekarang juga nak cari life baru
tapi sebab dah terlanjur sampai ke penghujung jalan..kena teruskan juga sampai garis penamat
ada yang tanya..kamu menyesal ambil bidang nih?
secara jujur..TIDAK tapi secara lebih jujur aku rasa minat aku dalam bidang ini makin berkurang
entah kenapa tapi hakikatnya begitu
semakin hari merasa tidak bersedia,tidak ikhlas dalam setiap pekerjaan,paling parah bila rasa semakin tidak memahami manusia atau erti kata lain patient...damn
sisi negatif dalam diri memang jauh lebih tinggi
tiap hari ada saja perkara2 yg mend0wnkan diri sendiri sampai rasa malas nak bangun dah
entah kemana sisi positif yang dulu...hilang ditelan badai..badai mana pun aku tak tahu
entah apa aku merepek
orang yang sedang futur dinasihatkan tidak membaca entry aku heh!takut aku menghanyutkan orang jadi tenggelam tak timbul2 dah haha!
itulah sebab bila ada yang minta pendapat nak anak masuk medic
aku suruh piker banyak2 kali..kalau ambil medic sebab nak kaya sebab nak rasa cool
tolong JANGAN!
banyak lagi kerja yang buat duit..banyak lagi kerja lain yang jauh lebih cool
tapi kebanyakan orang piker jadi doktor ni cerah masa depan,confirm2 dapat kerja x perlu tanam anggur dulu,jadi doktor ni pekerjaan mulia maklumlah tolong orang sakit
respon aku..eh tak jugak.sekarang isu lambakan doktor menjadi perhatian
kemungkinan 1-2-3 tahun akan datang akan terjadi fen0mena j0bless doctor...gerun!
pekerjaan mulia?aku setuju..tapi semua pekerjaan yg niat kerana Allah taala tu mulia..x perlu tunggu nak jadi doktor



eh jangan salah faham..aku bukan nak menjatuhkan pr0fesi aku sendiri
tidak...kalau memang betul niat adik2 sungguh2 nak jadi doktor..silakan
TAPI..tolong betul2 bersedia
MENTAL fizikal mesti kuat
dari sekarang cuba tanam sifat SABAR. IKHLAS. SIMPATI. TANGGUNGJAWAB.

semangat tolong kembali..........................................
i wanna be a gud d0c..really!

Sunday, June 5, 2011

tacing m0od

oh bet0l aku rindu mereka sangat
bet0llah kalau dah jauh baru kita rasa nak hargai
padahal bila dekat asyik nak gaduh jek kan ngan adik badik
ngan mak pak asyik nak kepala batu jek..susah ben0r nak dengar cakap
tapi bila jauh rasa nak jerit kuat2...
ema rindu sume!s0b s0b..aihh tacing tiba2 pagi ahad nih T_T