Sunday, July 31, 2011

puasa bersama member

ini adalah tahun ke-6 berpuasa di Medan atau kata lain..Ramadhan terakhir di kota Medan
yuhuuu
dan..Ramadhan terakhir dengan member2 =(
tahun depan kalau panjang umur dah boleh sambut Ramadhan dengan family sendiri
dah boleh masak lauk berbuka untuk mak ayah *haram x penah sepanjang hayat..kah3*

walau jauh dari family,sambutan Ramadhan maintain meriah lebih kurang macam kat rumah sendiri
Ramadhan kali ini kitorang buat shift masak macam biasa,satu orang masak untuk satu hari lauk berbuka dan bersahur,suka hati nak masak lauk apa,syarat utama:no complaint sedap tak sedap wajib telan..hahaaa
bukan setakat shift masak,shift jadi imam terawih pun ada tahu...haahaa
bukan sebab apa..kitorang memang liat sikit nak pergi masjid
mungkin sebab suasana masjid kat sini macam kurang kondusif so kitorang lebih memilih untuk jemaah kat rumah jek
masuk part sahur macam tade masalah sangat
satu yang menariknya kat sini,tiap kali sahur akan ada orang datang kejutkan
''sahur...sahur.......ibu2 bapak2 bangun sahur......''
kalau datang hari semangat siap ada pasang lagu nasyid dekat corong masjid..tuh diaa..kampung kau ada??hahaa
kalau tak boleh puasa plak..pompuan sikit pon x perlu risau nak kena berlapar
x perlu nak malu sangatlah kalau nak bungkus nasi
sebab orang kat sini selamba dek je makan siang2 hari secara terbuka*kononlah dia sorang datang bulan* tapi..kalau rasa faham adat2 puasa,xyah lah contoh perangai ''konpiden'' depa nih ye

okeilah korang puasa lah el0k2
manfaatkan bulan penuh berkah ini dengan sebaik-baiknya
sebab belum tentu tahun depan Ramadhan menyapa kita lagi..kan..


Sunday, July 24, 2011

after 16 weeks......fuh!

posting surgery diawali dengan bedah saraf selama 2 minggu kemudian bedah umum 10 minggu dan berakhir di bedah orthopaedi selama 4 minggu
satu kata yang menggambarkan segalanya...FUHHH!*lega*
kalau nak dibandingkan dengan penat seorang HO berbanding koas ni apelah sangat kan
cuma sedikit sebanyak sepanjang koas ni dapatlah melatih fizikal dan mental jadi lebih kuat
kat sini banyak benda dapat belajar terutama dari segi praktikal
diakuilah memang tak mantap sangat tapi at least pernah tengok dan cuba buat
mungkin boleh buat bekalan waktu HO nanti

a baby with meningoencephalocele

Osteosarcoma:curettage+bone gross

flame burn injury..poor him

he lost his toes

telinga robek..



*some photo steal from friends album..halal eh*


dah cukup skit2 dulu...bye SURGERY!

FORENSIC here i come!


selamat menyambut RAMADHAN yang bakal tiba
semoga kita mendapat berkat dan rahmatNya

Monday, July 4, 2011

spirit

baru aku perasan rutin hidup aku sehari2 sama
balik h0spital-mandi-lappy-tidur-lappy lagi-tidur lagi-hospital lagi-oncall-balik rumah-tidur-hospital lagi
secara jujur memang muak,muak sangat2 sampai rasa nak terbang malaysia sekarang juga nak cari life baru
tapi sebab dah terlanjur sampai ke penghujung jalan..kena teruskan juga sampai garis penamat
ada yang tanya..kamu menyesal ambil bidang nih?
secara jujur..TIDAK tapi secara lebih jujur aku rasa minat aku dalam bidang ini makin berkurang
entah kenapa tapi hakikatnya begitu
semakin hari merasa tidak bersedia,tidak ikhlas dalam setiap pekerjaan,paling parah bila rasa semakin tidak memahami manusia atau erti kata lain patient...damn
sisi negatif dalam diri memang jauh lebih tinggi
tiap hari ada saja perkara2 yg mend0wnkan diri sendiri sampai rasa malas nak bangun dah
entah kemana sisi positif yang dulu...hilang ditelan badai..badai mana pun aku tak tahu
entah apa aku merepek
orang yang sedang futur dinasihatkan tidak membaca entry aku heh!takut aku menghanyutkan orang jadi tenggelam tak timbul2 dah haha!
itulah sebab bila ada yang minta pendapat nak anak masuk medic
aku suruh piker banyak2 kali..kalau ambil medic sebab nak kaya sebab nak rasa cool
tolong JANGAN!
banyak lagi kerja yang buat duit..banyak lagi kerja lain yang jauh lebih cool
tapi kebanyakan orang piker jadi doktor ni cerah masa depan,confirm2 dapat kerja x perlu tanam anggur dulu,jadi doktor ni pekerjaan mulia maklumlah tolong orang sakit
respon aku..eh tak jugak.sekarang isu lambakan doktor menjadi perhatian
kemungkinan 1-2-3 tahun akan datang akan terjadi fen0mena j0bless doctor...gerun!
pekerjaan mulia?aku setuju..tapi semua pekerjaan yg niat kerana Allah taala tu mulia..x perlu tunggu nak jadi doktor



eh jangan salah faham..aku bukan nak menjatuhkan pr0fesi aku sendiri
tidak...kalau memang betul niat adik2 sungguh2 nak jadi doktor..silakan
TAPI..tolong betul2 bersedia
MENTAL fizikal mesti kuat
dari sekarang cuba tanam sifat SABAR. IKHLAS. SIMPATI. TANGGUNGJAWAB.

semangat tolong kembali..........................................
i wanna be a gud d0c..really!