Sunday, April 15, 2012

tetamu

Assalamualaikum


lama kot x hapdet blog..2 bulan ada
perkembangan sekarang?insyaAllah bes0k aku pegi kursus induksi kat pot diks0n n then next week insyaAllah dah start kije,kat mana2 tatao lagi..nnt dah ta0 aku war2kan kat pr0paganza..ok? =)

Alhamdulillah pada 18-30 March lalu aku,mak n ayah selamat menunaikan umrah
syukur tak terkata bila impian aku nak menjejakkan kaki kesana b4 start kije tercapai =)
pengalaman sepanjang kat sana sumpah x akan lupa sampai bila2,diri akan sentiasa berd0a mem0h0n padaNya m0ga ini bukan kunjungan terakhir aku ke bumi itu
insyaAllah

pengalaman kalau nak diceritakan satu persatu memang banyak,tapi sayang aku malas nak menaip haha,cuma satu kata INDAH!


INDAH bila pertama kali menjejakkan kaki ke Masjidilharam..melihat Baitullah yang tersergam indah,maha suci Allah..kemudian mengucupnya,s0lat,berd0a memohon keampunanNya,membaca ayat2Nya,berzikir terus menyebut namaNya..
semua itu indah dan betul2 menenangkan
INDAH bila berpeluang berziarah ke tempat2 bersejarah dalam Islam..jabal Rahmah,jabal Nur,Hudaibiah,ladang unta,masjid Tana'im,masjid Ja'ranah
INDAH bila berpeluang menjejakkan kaki ke Masjid Nabawi,ke makam Rasulullah dan para sahabat,kemudian ke Raudah..taman syurga,jabal Uhud,kebun kurma
INDAH juga bila dapat menjalin ukhwah baru..banyak jumpa kenalan baru,walopon m0stly makcik pakcik tapi dorang sume sangat semp0i n ramah tamah belaka hee

insyaAllah mari kita sama2 d0a m0ga Allah panjangkan umur kita,beri kesihatan yang baik,rezeki yang luas,dipermudahkan segala urusan untuk sampai ke sana menjadi tetamu Allah


amin =)

starting...muka wajib suci keh3

Baitullah =)

view dari dalam Masjidilharam,time aku pergi kebetulan musim cuti skolah Arab Saudi,masyaAllah ramai nak mati manusia macam musim haji daaa

bukti ramainya manusia,ni keadaan berasak2 kuar dari masjid after s0lat isha'

kan da cakap cuti sek0lah,budak2 arab p0n ramai la..eii c0mel2 sangat d0rang.budak ni x silap nama Nadrah,bersemangatnya dia nak b0rak ngan aku tapi sayang aku reti tanya nama jek wakakaa,,dia plak x reti cakap english,s0 jadilah kami ayam n itik hahaa.azam aku next datang mesti ta0 cakap arab sikit2 kalau tak rugi woo..bahasa arab sangat best ekceli..

kat jabal Rahmah,tempat pertemuan nabi Adam dan Siti Hawa di bumi..di sinilah kampung halaman kita semua sebenarnya =)

future Masjidilharam..sekarang masih dalam pembinaan yg part belakang tu,memang sangat amatlah besar fuuuhhh wa cakap sama lu


kat ladang unta,kat sini b0leh minum susu unta fresh tapi aku tak minum p0n sebab aku tak suka sususuuuu hihi..kat sini singgah sekejap jek after balik dari miqat kat masjid Hudaibiah

singgah makan nasi talam kat wadi kudait..salah satu tempat bersejarah dalam peristiwa hijrah Rasulullah ke Madinah.tahu cerita mengenai ummi ma'bad?cepat g0ogle hehe

gr0up sv 18..nilah gr0up umrah aku,22 orang jek termasuk mutawif.m0stly makcik pakcik tapi sume best satu kepla =)


ngan mak b0nda i ler..kat jabal uhud,kami menumpang camera orang jelah.yelah bawak camera sendiri r0sak plak dahh

kat kebun kurma,ekceli p0kok kurma ni sama jek rupanya cam pokok sawit

siap ada s0fa lagi tahu hihiii

s0lat isha' terakhir kat masjid Nabawi

bye2 Madinah...nanti saya datang lagi insyaAllah

satu2nya kawan bujang lam gr0up hehe


okei sampai sini dulu
d0akan aku dapat h0spital pilihan eh???
wassalam

Sunday, February 12, 2012

berjalan-jalan melihat alam


kata jek pantai belakang rumah tapi setahun sekali ada lah aku menjenguknya
tapi semalam pergi jugak bawak budak2 ni..bising sangat dah berapa hari dorang ajak
sekarang musim ombak besar tak sesuai nak mandi manda
so setakat main2 pasir tu b0lehla


tapi sayang..pesisir pantai macam dah makin kotor
takde orang nak urus mungkin
teng0klah jalan nak ke pantai tu bukan main bersemak samun macam hutan belantara daa
bahaya kalau pergi sendiri..takut kena kejar ngan cik bi hehee


pantai kat sini jenis bertebing..kena turun tebing dulu baru leh jumpa laut
dulu mak cakap laut sbnrnya jauuuuuhhh sangat lagi dari tebing
tapi sekarang dah makin dekat
dah banyak tebing yang terhakis
mayb 30-40 thn akn dtg laut bet0l2 blkg rumah...w0oo scary



Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan), laut yang tawar lagi segar dan laut yang masin lagi pahit. Dan Dia jadikan diantara kedua-duanya dinding dan batas yang menghalangi (Al-Furqan : 53)





cepatnya masa berlalu..sedar tak sedar dah 7 0rang cucu makpak aku
anak2 pun dah besar semua..insyaAllah jadi 'orang' semuanya

ya Allah rahmatilah kedua orang tuaku dunia dan akhirat amin


okei tatatititutu


psssss...next week nak g medan weeeh0oo last g sana..eksaited la sikit!
=p

Saturday, February 11, 2012

beginner


*install adobe flash player dulu baru leh tgk*

benda ni best jadi aku nak kongsi
lagi2 untuk 'budakbarubelajar' macam aku
nanti aku kongsi lagi basic2 fotografi
aku p0n sekarang baru pr0ses berguru bertapa
hehee
hv nice day dude!

Tuesday, February 7, 2012

da nanny

dah masuk 3 minggu aku kat tanah air
sepanjang 3 minggu kerja aku melebarkan diameter body jek
dulu angan2 bukan main,bila cuti ingat nak do revisi0n lah sikit..persiapan HO katakan,padahal haremmm
kalau dah namanya duk rumah,susah ben0r nak menelaah ni,hari2 hafal drama kat tivi ada lah
tapi Alhamdulillah urusan b0rang2 apply kije dah setel
berkat kegigihan kit0rang meredah kota putrajaya..hihi nanti cerita lenkali
maybe paling cepat bulan 4 kot dapat kerja,bulan 3 interview spa
insyaAllah lah..d0a2kanlah kami sume yer!
haa sepanjang 3 minggu ni jugak aku dah men0batkan diri sendiri sebagai da nanny yang cemerlang
yer kerja mengasuh anak2 bukanlah semudah yang disangka
perlu kesabaran tingkat dewi
cehh..ayat~~

teng0k cikteh dia ajar ape


video
psss besar2 nanti jangan masuk akedemi fantasia yer..nanti x pasal2 cikteh kena s0al kat akhirat =p

Monday, January 23, 2012

oh tanah air


lupa nak cakap
sekarang dah kat Malaysia..dah menetap insyaAllah
sekarang dah kena start plan hidup baru
bila nak intebiu
bila nak start apply kije
bila nak pakai kete
bila nak kawen
wawawaaaaaa

ok jumpa lagi next entry...bandung!